Skip to content
Fläckborttagningstips

Fläckborttagningstips

Fläckar på kläder innebär erfarenheter, att få dem är något bra, men att ta bort dem fort är ännu bättre. Läs mer om fläckborttagningstips från Via – allt från hur du löser upp fettfläckar, tar bort tomatfläckar till hur du hanterar gräsfläckar.

Tvättmedel från Via tar effektivt bort fläckar från kläder, men ibland kan du få en riktigt envis fläck och då kan det behövas extra jobb för att få bort den. För att veta hur du ska ta hand om en tuff fläck behöver du veta mer om hur den ska förbehandlas. 

Många fläckborttagningstips säger att du ska ta bort fläcken omgående – men det finns undantag. När det gäller flytande vax och stearin är det bäst att vänta tills det har stelnat. En rödvinsfläck är enklare att ta bort om den behandlas omgående. Läs våra artiklar för mer information.

Vilken metod som är bäst beror på vilken typ av fläck du ska behandla detsamma gäller temperaturen på vattnet. Proteinbaserade fläckar behöver behandlas med kallt vatten medan fettfläckar löses upp med varmt vatten.

Innan du börjar behandla din fläck är det viktigt att läsa tvättråden på klädesplaggets etikett och följa dem. Till exempel kan inte alla textilier maskintvättas och den bästa fläckborttagaren för silke är troligen inte samma som för bomull.