hoppa till innehållet
Ta bort tuggummi från kläder och tyg

Ta bort tuggummi från kläder & tyg

Med rätt tips kan du lätt få bort tuggummi från kläder. Läs vidare här på hur du gör.

När det rör sig om tvätt är tuggummi den största fienden. Det är ett elakt klister som fäster sig rakt in i tyget på dina kläder och vägrar att släppa taget. Även om dina barn inte tuggat gummit själva, kan detta elaka geni ändå hitta ett sätt att fästa sig i deras kläder och vägra släppa taget. Lösningen är att först försöka att lossa greppet på tuggummit innan du försiktigt börjar att pilla bort det. Föreställ dig ett barn som inte vill släppa taget om sin leksak.

Frys bort det

En enkel borttagningsmetod är att först gnugga in tuggummit med is tills det har stelnat. Ta sedan genast en sked, ovass kniv eller färgskrapare för att plocka bort tuggummit innan det hunnit mjukna till igen. Sätt en iskub på vardera sida av tuggummit så fryser det snabbare. Alternativt, om du har tillgång till en frys (som inte redan är fullpackad med familjens måltider och glömda matrester) bör plagget, innan du placerar det i en plastpåse, först vikas så att tuggummit hamnar på utsidan utan att det rör någon annan del av plagget för att undvika kladd.

Lägg sedan i frysen några timmar tills tuggummit stelnat. När tuggummit stelnat, var noga med att du är så försiktig som möjlig när du tar bort det. Liksom barnet som håller fast vid sin leksak, vill du inte riskera göra illa det du försöker skydda. Använd något spetsigt som en pincett, för att ta bort småbitar när det har frusit. Var försiktig med stickade eller broderade plagg så att du inte råkar dra i några trådar när du lyfter bort tuggummit. 

Hur får man bort tuggummi från kläder med värme?

Har du inget att frysa med? Värm plagget, med en fön till exempel, så att det blir tillräckligt varmt utan att plagget skadas. Pilla bort tuggummit innan det är på väg att smälta. Använd plasthandskar eller en plastpåse för att skydda händerna eftersom tuggummi kan bli väldigt varmt.

Ta bort tuggummi från kläder med strykjärn

Lägg en bit kartong på en platt yta eller en strykbräda. Lägg på plagget så att tuggummit ligger ner mot kartongen. Sätt strykjärnet på mellanvärme (om det är för hett så smetar tuggummit bara och för låg temperatur gör att det inte blir tillräckligt varmt) och stryk över. När tuggummit väl har värmts upp och mjuknat, skall det fastna på kartongen vilket gör det enklare att ta av tuggummit.

Och till sist...

När tuggummit väl är borta från ditt barns jeans eller kanske i värsta fall, ditt eget favoritplagg, tvättas plagget som vanligt enligt tvättråd med Via, antingen för hand eller i maskin för att få bort eventuella rester. För ytterligare expertråd på hur du får bort fläckar, även de svåraste fläckarna, gå till fläckborttagningsavsnittet och kontakta oss om du har ytterligare bra tips på hur man får bort tuggummi från kläder genom att skriva i kommentarfältet nedan.