hoppa till innehållet

FAQs

 • Hur får man bäst bort fläckar från kläder?

  Att få tuffa fläckar på ens favoritplagg är inte alltid roligt, men många gånger går det att rädda. Fläckar på kläder innebär erfarenheter, att få dem är något bra, men att ta bort dem fort är ännu bättre. Se gärna vår fläckborttagningshjälp för fler tips på hur du får bort envisa fläckar här: https://www.via.se/tvatt/tvattips/flackar.html

 • Hur får jag bort fläckar med hjälp av Via Tabort Fläckspray?

  Torka fläcken så gott det går med en ren och torr trasa. Spraya Via Tabort direkt på fläcken eller på det smutsiga området, låt verka i minst 5 minuter och tvätta plagget normalt. För bästa resultat behandla och tvätta fläcken medan den är ny. Följ alltid tvättanvisningarna och testa produkten på ett dolt område av tyget först.

 • Hur får jag bort fläckar med hjälp av Via Tabort Fläcklösare?

  Genomfukta fläcken med Via Tabort fläcklösare och massera försiktigt in fläcklösaren tills fläcken lösts upp helt. Skölj av den upplösta fläcken i ljummet vatten och torka försiktigt med hårtork eller tvätta i maskin. För bästa resultat behandla fläcken medan den är ny. Följ alltid tvättanvisningarna och testa först produkten på en dold del av tyget

 • Hur använder jag Via Tabort Fläckborttagare?

  Via Tabort fläckborttagare kan användas tillsammans med alla sorters tvättmedel. För bästa resultat försök att tvätta plagget medan fläckarna är nya. Mät upp 18 ml (3-5 kg maskin) Via Tabort fläckbottagare med den medföljande skopan och dosera direkt i tvättmedelsfacket. Dosera sedan ditt tvättmedel enligt instruktion. För hårt smutsad tvätt eller tvätt i stora maskiner (6-8 kg) öka doseringen till en hel skopa (25 ml). Tvätta plagget enligt anvisningarna.

 • Till vilka textiler bör jag inte använda Via Tabort?

  Via Tabort fläckborttagare bör inte användas på ull, silke och läder. Via Tabort fläckborttagning rekommenderas heller inte för handtvätt.

 • Hur mycket pulvertvättmedel ska man dosera vid tvätt?

  När du ska dosera tvättmedel, se till att alltid följa instruktionerna på förpackningen för hur mycket tvättmedel du bör använda. Vattnets hårdhet och hur smutsig tvätten är kan påverka hur mycket tvättmedel du behöver använda. 80% av Sveriges vatten är mjukt, men du kan enkelt ta reda på om vattnet i just din kommun är mjukt eller hårt genom att besöka kommunens hemsida. Det är också olika doseringar för standardtvättmedel (Classic) och koncentrerat tvättmedel. Läs gärna mer här.

 • Vad är skillnaden mellan pulvertvättmedel och flytande tvättmedel?

  Det handlar om personliga preferenser eftersom båda ger ett enastående tvättresultat och kan användas för både hand- och maskintvätt. Flytande tvättmedel löser sig snabbt och är särskilt användbara för handtvätt och korta tvättprogram. Pulver är i allmänhet mindre kladdigt. Pulvertvättmedel för vita kläder innehåller blekmedel. Det gör däremot inte flytande tvättmedel.Det betyder dock inte att flytande tvättmedel för vittvätt inte tvättar bra, men att man över tid behåller vitheten i kläderna, om man använder pulver. Flytande tvättmedel har vissa fördelar som pulvertvättmedel saknar. Flytande tvättmedel lämnar mindre mängd rester på kläderna och det löser sig snabbare än ett pulver, även vid lägre temperaturer.

 • Vad är skillnaden mellan Via White och Via Color?

  Via White pulvertvättmedel innehåller blekmedel, vilket gör att man över tid behåller vitheten i kläderna. Via Color har färgbevarande egenskaper, och det innehåller ingredienser som minskar risken för att kläder ska färga andra under tvätt och gör så att färgerna i plagget bevaras bättre.

 • Kan man använda Via Color för vittvätt?

  Via Color innehåller inte blekmedel, det gör däremot Via White pulvertvättmedel och för att behålla vitheten i - lerna över tid, rekommenderar vi Via White pulvertvättmedel.

 • Vad är skillnaden mellan Via Color Och Via Color Sensitive?

  Via Color Sensitive är ett parfymfritt tvättmedel, medan Via Color innehåller parfym. Båda är anpassade för kulörtvätt. Via Color Sensitive passar dig som har känslig hud, allergi eller dig som bara vill välja bort parfym – men fortfarande vill ha ett effektivt tvättmedel som ger ett strålande resultat.

 • Vad är skillnaden mellan Via Classic och Via Koncentrat?

  Via Classic och Via koncentrat är olika produkter med olika formulering. Via Koncentrat är mer koncentrerad så man använder en lägre dosering, det innehåller även mer enzym per tvätt och ingredienser som vårdar kläderna och hjälper till att bevara färger.Både Classic och koncentrat passar till alla vattenhårdheter och de flesta plagg (dock ej ull och silke), skillnaden ligger i att Classic är ett standard pulver som ger en god basrengöring medan koncentrat är lite med effektivt och kommer med extra egenskaper i form av att det är skonsammare mot tyger och färger.

 • Hur mycket flytande tvättmedel ska man dosera vid tvätt?

  När du ska dosera tvättmedel, se till att alltid följa instruktionerna på förpackningen för hur mycket tvättmedel du bör använda. Mängden tvättmedel som bör användas beror både på hur smutsig tvätten är och på vattnets hårdhetsgrad i ditt område. 80% av Sveriges vatten är mjukt, men du kan enkelt ta reda på om vattnet i just din kommun är mjukt eller hårt genom att besöka kommunens hemsida. Läs gärna mer här.

 • Vad är skillnaden mellan flytande Via White, Via Color och Via Black?

  Via White flytande tvättmedel är för vit och ljus färg, Via Color för färgad tvätt, och Via Black för mörk tvätt. Via White flytandetvättmedel innehåller ämnen som gör att det vita ser ljusare ut. Via Color flytande tvättmedel är bättre på färgbevarande egenskaper än Via White, och det innehåller ingredienser som minskar risken för att kläder ska färga andra under tvätt och gör så att färgerna i plagget bevaras bättre.Via Black är ett milt flytande tvättmedel utan blekmedel och med egenskaper som bevarar färgerna. Det innehåller ett speciellt enzym som hjälper till att hålla - lfibrernas yta jämn. Ingen av Via flytande tvättmedel innehåller blekmedel.

 • Innehåller Via tvättkapslar Clean+Care sköljmedel?

  Kapslarna innehåller inte sköljmedel utan koncentrerat flytande tvättmedel som både tvättar rent samt ger färgbevarande egenskaper till varje tvätt. För sköljmedel rekommenderar VIA Comfort som har ett brett sköljmedelssortiment.

 • Är det något material som ni inte rekommenderar att använda tvättkapslar till?

  Följ bara instruktionerna på förpackningen och välj rätt antal kapslar för mängden av tvätt - en kapsel för normalstora maskiner (3-5 kg) och två kapslar för större maskiner 6-8 kg). Placera kapseln på botten av tvättrumman innan du lägger in den smutsiga tvätten. Lägg inte kapseln i tvättmedelsfacket eller i en kombinerad tvättmaskin/torktumlare. Använd inte förtvätt. Ta inte hål på kapseln eller förstör den på annat sätt. Överfyll inte maskinen. Som med alla tvättmedel; förvara oåtkomligt för barn.

 • Hur använder jag tvättkapseln?

  En tvättkapsel räcker för tvätt i normalstor maskin (3-5kg). För tvätt i stor maskin (6-8kg) använd två kapslar.

 • Hur många tvättkapslar ska jag använda vid tvätt?

  En tvättkapsel räcker för tvätt i normalstor maskin (3-5kg). För tvätt i stor maskin (6-8kg) använd två kapslar.

 • Varför kan jag inte använda tvättkaplsar i kombinerad tvättmaskin/torktumlare?

  I tester har det visat sig att tvättkapslarna inte fungerar riktigt lika bra i maskiner som kombinerar tvättmaskin och torktumlare, jämfört med vanliga tvättmaskiner. Därför informerar vi om det på förpackningen. Till maskiner som kombinerar tvättmaskin och torktumlare rekommenderar vi Via pulver eller Via flytande tvättmedel.

 • Kan man använda kapslarna tillsammans med förtvätt ,och i alla typer av tvättprogram?

  Nej, man bör inte använda sig av förtvättsknappen när man använder sig av kapslarna. De är framtagna att ge utmärkt tvättresultat i normala bomull- och syntettvättprogram. Vi rekommenderar inte att använda kapslarna i väldigt korta program eller program med låg rörelse såsom snabbtvätt eller ulltvätt.