hoppa till innehållet
allt om tvättmaskinen

Så blir tvättmaskinen din bästa vän

Tvättmaskinen är en av de viktigaste maskinerna i ett hushåll. Läs allt om hur en tvättmaskin fungerar här.

Vad använder du din tvättmaskin till? Det självklara svaret är givetvis: tvätta kläder! Men ibland får man kanske påminna sig själv om att tvättmaskinen har många fler användningsområden, och att den är något av en superexpert på fläckborttagning.

Du kan till exempel använda den för att tvätta vissa av dina skor! Använd alltså tvättmaskinen nästa gång dina sneakers blivit mer grå än vita. Tvättmaskinen är också en mästare på all form av fläckborttagning på kläder. När middagsbjudningen blivit lite vild och det har blivit rödvinsfläckar på duken, ja då löser du problemet med några enkla knep och din tvättmaskin. Detsamma gäller om du till exempel sprungit efter bussen med kaffet handen och spillt det på dina nya vita jeans – även då är tvättmaskinen din hjälte som bara väntar på att rycka ut.

Kanske har du fått lära dig att jeans helst inte ska tvättas alls? De som kommer med sådana råd har sannolikt inga barn, eller en trädgård som kräver arbete på knäna. Eller så har de aldrig spillt något som resulterat i en envis fläck på deras jeans. Hur det än är så kan det kännas fräscht att tvätta sina jeans någon gång då och då, och vid de tillfällena är en omgång i tvättmaskinen bästa metoden.

Dina mattor då? Mattor kan man väl ändå inte tvätta i tvättmaskinen? En del mattor ska så klart inte tvättas alls, eller tas om hand av experter. Men många av de mattor vi har i våra hem kan mycket väl tvättas i tvättmaskinen; man behöver bara veta vilka mattor och hur man gör.

Moderna tvättmaskiner har ofta väldigt specifika tvättprogram för olika material, som bomull, ull och syntettvätt. Läs gärna våra tips för hur du får bort olika fläckar på olika sorters material. Har du till exempel gamla envisa fläckar på dina kläder så finns det många bra metoder för att till slut få bort dem. Mögel på tyg kan kännas hopplöst, men även där finns lösningar där tvättmaskinen tillsammans med ditt tvättmedel samarbetar för att göra tyget rent, fräscht och luktfritt igen. Ja, till och med oljefläckar går att få bort i tvättmaskinen med några kloka steg och lite tålamod.

Sen behöver även din tvättmaskin lite kärlek och omtanke med jämna mellanrum. Rengör den efter varje användning och avkalka tvättmaskinen då och då, så har du en god vän som håller dina kläder och andra textilier rena och fina i många år!