hoppa till innehållet
ta bort stearin

Ta bort stearin på kläder

Stearinfläckar och stearin på tyg är lätt att råka ut för! Med denna enkla guide får du tips på hur man får bort stearin från kläder, snabbt och enkelt.

Att omge dig av tända ljus är underbart när höst- och vintermörkret gör sitt intåg och du vill skapa lite vintermys hemma. Det är dock inte lika trevligt om det råkar hamna stearin på din duk eller på dina kläder! Den här artikeln går igenom hur du effektivt kan ta bort stearin från tyg steg för steg. 

Att få bort stearin

Hur får man bort stearin? Vare sig det handlar om hur man får bort stearinfläckar från kläder eller stearin på en duk så finns det speciella metoder som hjälper dig att få bort stearin snabbt och enkelt. Gör så här: 

  1. Vänta tills att stearinet helt har stelnat innan du försöker få bort stearinfläckar. Att försöka ta bort stearin från tyg när det fortfarande är varmt gör att fläcken blir svårare att ta bort, eftersom att stearinet kommer att sätta sig djupare i tygets fibrer.

  2. När fläcken stelnat är det dags att skrapa bort så mycket av stearinet som möjligt. Vare sig det hamnat stearin på en duk eller på något annat tyg så är det viktigt att anpassa det verktyg du väljer att skrapa stearinet med efter tygets ömtålighet. En vanlig bordskniv bör gå bra att skrapa med på stearinfläckar som hamnat på normaltåliga material, t.ex. grövre bomull och polyester. Om du däremot har att göra med exempelvis siden eller andra mer ömtåliga tyger, se till att välja ett föremål att skrapa med som inte riskerar att skada tyget. En sked är t.ex. bra för att ta bort det mesta av stearinet utan att skada tyget. Testa dig försiktigt fram för att se vad som passar just ditt tyg bäst. Om du har att göra med ett väldigt ömtåligt tyg så kan det bästa vara att gå till din närmaste kemtvätt för att få professionell expertis.

  3. Nu är det dags att värma stearinet! Placera det fläckade tyget på en handduk, och lägg sedan två lager hushållspapper på stearinfläckens Sätt på ditt strykjärn på låg värme och stryk på hushållspappret, detta gör att stearinet smälter och sedan absorberas av hushållspappret. Om pappret börjar bli för flottigt av allt stearin så kan du byta ut det mot två nya lager och fortsätta med strykningen tills det att det mesta av stearinet är borta. Se till att vara försiktigt när du hanterar strykjärnet, och håll det alltid utom räckhåll för små barn.

  4. Tvätta tyget eller plagget direkt efter strykningen - antingen i tvättmaskin eller för hand, beroende på vad som står på.

Om du ska ta bort färgat stearin

Om dina stearinfläckar kommer från färgade ljus, t.ex. röda julljus, så bör du lägga tyget i blöt efter att du strukit med hushållspapper, innan du tvättar enligt beskrivningen i steg fyra. Blanda i ett syrebaserat fläckborttagningsmedel i vatten (t.ex. i handfatet eller i en balja), och lägg tyget med stearinfläcken i blöt i några timmar. Sedan kan du tvätta tyget som vanligt i tvättmaskinen eller för hand, beroende på vad som passar tyget bäst.

Testa alltid fläckborttagningsmedel först på en liten, diskret yta av tyget innan du använder det på det på en fläck. Sådär! Att få bort stearin behöver inte vara komplicerat. Om du är på jakt efter fler praktiska fläckborttagningstips, kika då på vår kompletta fläckborttagningsguide här.

 Har du egna bra tips för att ta bort stearin och stearinfläckar? Dela med dig i kommentarerna här nedan!