hoppa till innehållet
ta bort fettfläckar

Ta bort fettfläckar på kläder

Fettfläckar på kläderna från god mat är något vi alla råkar ut för! Följ de här stegen för att snabbt och enkelt få bort fläckarna från dina kläder.

Om du upptäcker en skvätt olja på förklädet medan du står och lagar mat, eller lite dressing som droppat från din hamburgare medan du äter den, oroa dig inte! Även om fläcken kan se svårborttagen ut så kan det vara lätt att få bort fettfläckar på kläder genom att följa några enkla tips.Kom ihåg att du inte är ensam när det kommer till fettfläckar – alla råkar ut för dem någon gång.

Några av våra favoriträtter som nystekta, härliga köttbullar, eller den nylagade pyttipannan kan ju orsaka fettfläckar, för att inte tala om de väldoftande kanelbullarna som nyss kommit ut ur ugnen. Om även du älskar dessa smaskigheter och frågar dig själv “hur tar man bort fettfläckar på kläder”, så kommer här den ultimata guiden för att få dina kläder rena och fräscha igen.

Få bort fettfläckar med tvättmedel

Det snabbaste och mest effektiva sättet att ta bort fettfläckar på kläder är att använda ett kvalitetstvättmedel som är specialgjort för att tackla även de mest envisa fläckarna. Via Tvättkapslar är mycket effektiva mot svåra fläckar och skonsamma för kläderna.

Placera en kapsel i tvättrumman innan du lägger in dina kläder och tvätta som vanligt – resultatet kommer att vara häpnadsväckande! Kom bara ihåg att läsa skötselråden på ditt plagg först för att kontrollera den rätta tvättemperaturen. 

Att ta bort fettfläckar utan att använda tvättmedel

Hemligheten bakom att bli av med fettfläckar är att ta hand om fläcken snabbt – ju snabbare du agerar, desto bättre resultat kommer du att få. Tyvärr så är vi ju inte alltid förberedda på att få fläckar! Om ditt tvättmedel nyligen tagit slut, använd dig då utav det näst bästa alternativet - diskmedel. Ditt vanliga diskmedel är jättebra på att bryta sig igenom de oljiga resterna på dina tallrikar och det är även fantastiskt på att bryta ner feta partiklar i dina klädesplagg.

Applicera diskmedlet på fläcken och låt ligga i blöt i 30 minuter (kom ihåg att alltid testa medlet på ett icke synbart område av plagget först). Skölj under rinnande vatten, eller genom att använda sköljprogrammet på tvättmaskinen, och tvätta sedan med tvättmedel när du väl fyllt på sortimentet i tvättskåpet! 

Få bort fettfläckar på tyg som är ömtåligt

För väldigt ömtåliga tyger som du inte vill stoppa i tvättmaskinen, som t.ex. ull, silke eller broderade textilier, så finns det alternativa metoder som hjälper dig att ta bort fettfläckar på kläder på ett enkelt, verksamt och effektivt sätt. Absorbera så mycket olja som möjligt med hjälp av hushållspapper, och ha sedan på generöst med bakpulver (bikarbonat) som hjälper till att dra ut oljan ur fläcken.

Låt ligga över natten, och tvätta sedan plaggen med ett milt tvättmedel – kontrollera skötselråden först så att du är säker på att du behandlar dina plagg på bästa sätt. Det finns ingen anledning att vara rädd för fettfläckar! Om det råkar skvätta medan du lagar mat, eller om du spiller när du äter, oroa dig inte – det är fullt möjligt att få rena, fräscha kläder igen!