hoppa till innehållet
rengör tvättmaskinen

Rengör tvättmaskinen

Undrar du du gör för att rengöra din tvättmaskin och få bort dålig lukt? Enkel guide som visar hur du enkelt rengör tvättmaskinen!

Misstänker du att det är dags att rengöra din tvättmaskin eller tycker du att tvättmaskinen luktar illa? Tvättmaskiner behöver rengöras då och då för att kunna vara så effektiva som möjligt och lukta fräscht, och genom regelbunden rengöring så kan du förlänga din tvättmaskins livslängd betydligt!

Den här artikeln lär dig hur du enkelt får bort dålig lukt i din tvättmaskin genom rengöring, steg för steg. 

Att rengöra tvättmaskin med ättika

  1. Läs först tvättmaskinens bruksanvisning för att se vilken typ av rengöring tillverkaren rekommenderar. Olika tvättmaskiner har olika skötselbehov och genom att alltid följa bruksanvisningarna slipper du oroa dig över att eventuellt förlora din garanti genom att inte följa dem.

  2. Om du har en frontmatad tvättmaskin, ta ur tvättmedelsbehållaren och skölj sedan av delarna under rinnande vatten. Blötlägg dem sedan i varmt vatten. Ta bort eventuellt gammalt tvättmedel eller mögel med en gammal (ren) tandborste för att lättare komma åt svåråtkomliga delar. Skölj noga av delarna och lägg dem för att torka ordentligt innan du sätter tillbaka dem.

  3. Häll ca 3 dl ättiksprit i tvättmedelsfacket och kör ett 90 graders tvättprogram i en tom tvättmaskin för att göra ren den. Ättikan hjälper till att rengöra tvättmaskinen och få bort dålig lukt.

  4. Låt tvättprogrammet tvätta klart och öppna sedan luckan – lämna luckan öppen så att trumman får luftas och torka ordentligt. Detta bör du alltid göra efter att ha använt din tvättmaskin för att undvika unkna lukter! Om några dåliga lukter i tvättmaskinen fortfarande finns kvar, upprepa de ovanstående stegen.

  5. Kontrollera inuti tvättmaskinen för att se om eventuella hårstrån eller annan smuts har samlats någonstans och ta i så fall bort det.

  6. Torka sen av gummitätningen som omger lucköppningen med en fuktig trasa och torka även av utsidan av tvättmaskinen ordentligt, gärna med ett milt rengöringsmedel.

Sådär! Nu bör din tvättmaskin lukta gott och fräscht igen! Dessa steg kan med fördel upprepas några gånger om året för att förhindra att din tvättmaskin börjar lukta illa igen. Regelbunden tvätt med ättika eller ättiksprit hjälper även till att förebygga mot kalkavlagringar. 

Att hålla en tvättmaskin ren och fräsch

Efter att ha gjort rent din tvättmaskin så vill du självklart hålla den fri från dålig lukt och smuts i fortsättningen också. Här kommer några enkla tips som hjälper till att hålla din tvättmaskin fräsch:

  • Använd inte mer tvättmedel än vad som rekommenderas på tvättmedelsförpackningen. Överblivet tvättmedel kan ibland lagras i tvättmaskinen och orsaka problem. Här hittar du doseringsguider för både flytande tvättmedel och pulvertvättmedel.

  • Om dina kläder är väldigt smutsiga, skölj först plaggen innan du stoppar dem i tvättmaskinen.

  • Att veta hur man rengör filtret på sin tvättmaskin är också viktigt. Ibland kan mynt, hårnålar och annat smått fastna i filtret och orsaka stopp och andra problem. Vanligtvis finns det en lucka längst fram på tvättmaskinen som du kan öppna för att komma åt filtret, men läs alltid bruksanvisningen för din tvättmaskin först för att ta reda på var filtret sitter.

Dessa enkla steg bör hålla din tvättmaskin ren och fri från dålig lukt och ge dig och din familj renare tvätt som doftar ännu härligare. Fler tips på att rengöra tvättmaskinen hittar du här.