hoppa till innehållet
ta bort dålig lukt

Ta bort dålig lukt från kläder

Svettlukt och dålig lukt på dina kläder? En enkel guide till att få bort lukt och svettlukt från kläder och tvätt som luktar illa.

Upplever du att tvätten luktar illa även fast du tvättat den ordentligt? Oroa dig inte - att få bort dålig lukt och svettlukt från kläder behöver inte vara svårt, och med några enkla knep så kan även den mest envisa illaluktande tvätten ge med sig! 

Hur får man bort dålig lukt?

Dålig lukt i kläder kan ha en mängd olika orsaker, och vi har satt ihop en lista på vanliga typer av illaluktande tvätt och vad du kan göra för att få bort lukten. Kom ihåg att alltid kontrollera tvättsymbolerna på dina plagg innan du försöker få bort svettlukt och annan dålig lukt från kläder för att försäkra dig om att det inte är hand- eller kemtvätt på plaggen du planerat att tvätta i maskin. 

Svettlukt och svettfläckar

För att få bort svettlukt från kläder så hjälper det att ta till några enkla husmorsknep. Både svettlukt och svettfläckar kan vara envisa att få bort, men lösningarna är enkla:

  • Svettlukt – Fyll en tom sprayflaska med ättiksprit. När du ska tvätta plagg som luktar svett, spraya de områden av plaggen som luktar (under ärmarna, insidan av kragen o.s.v.) med ättikspriten innan du lägger dem i tvättmaskinen. Tvätta sedan som vanligt i tvättmaskin med ett tvättmedel som inte innehåller blekmedel t.ex. (ättiksprit blandat med blekmedel kan producera en giftig gas).

  • Svettfläckar – Spä ut en matsked ättiksprit med lite vatten och gnugga in i svettfläcken. Låt verka i 20-30 minuter. Tvätta sedan plaggen som vanligt i tvättmaskinen och undvik precis som ovan att använda ett tvättmedel som innehåller blekmedel, då kombinationen av de två medlen kan producera en giftig gas. Om svettlukten är kvar efter att svettfläcken tagits bort, upprepa det här steget tills lukten är borta.

Även bikarbonat fungerar som en effektiv och naturlig fläckborttagare för svettfläckar. Blanda bikarbonat med lite vatten för att göra en slags pasta. Applicera pastan på din fläck och låt verka i ca 20 minuter. För att avsluta, skölj av under kallt vatten för att få bort pastan och tvätta som vanligt i tvättmaskinen.Observera att för båda de ovanstående metoderna så bör du alltid först testa medlet på en liten, diskret del av tyget på det plagg du vill behandla. Detta är för att försäkra dig om att tyget inte bleks eller förstörs av blandningen. 

Undvik fuktig smutstvätt

Lägg aldrig fuktig eller blöt smutstvätt i tvättkorgen, utan låt den torka innan du lägger ned den med den andra tvätten. En fuktig tvättkorg gör att bakterier och mögel börjar produceras och dina kläder riskerar att lukta surt. 

Dosera rätt

Att använda för mycket tvättmedel kan få din tvätt att lukta illa och surt i och med att tvättmedlet inte sköljs ur ordentligt om det överdoserats. Var noga med att använda rätt mängd tvättmedel och följ alltid doseringsanvisningarna på förpackningen. 

Häng upp tvätten på en gång

Undvik att lämna din tvätt i tvättmaskinen efter att tvättprogrammet tvättat färdigt. Kombinationen av värme, fukt och mörker gör att bakterier och mögel snabbare kan produceras och kan få din tvätt att lukta illa. Häng istället upp den för att torka eller torktumla så snabbt som möjligt! 

Torka tvätten ordentligt

Vissa plagg behöver torka längre än andra och speciellt tjocka tyger behöver förlängd torktid. Se till att din tvätt är ordentligt torr innan du viker den och lägger den i förvar. På så sätt hjälper du till att undvika fukt, mögel och kläder som luktar surt efter tvätt. 

Rengör tvättmaskinen regelbundet

Se till att rengöra din tvättmaskin med jämna mellanrum för att försäkra dig om att den är ren, luktfri och inte får dina kläder att lukta surt. Lämna även luckan på din tvättmaskin öppen efter avslutad tvätt för att se till att tvättrumman luftas ut och torkar ordentligt. Med dessa enkla steg så bör du kunna få bort lukt från kläder och undvika illaluktande tvätt i framtiden. Om du har egna tips på hur man får bort dålig lukt från kläder, dela med dig i kommentarerna här nere!