hoppa till innehållet
Så får du bort oljefläckar på kläder och tyg

Oljefläckar på kläder & tyg

Har du fått olja på kläder eller möbler? Läs här om hur du gör för att ta bort oljefläckar på tyg på bästa sätt.

Oljefläckar har ett rykte om sig att vara närapå omöjliga att bli av med, men det är lyckligtvis inte sant. Däremot kräver det en smula tålamod och lite knåpande för att slippa permanenta oljefläckar. Viktigast av allt är egentligen att du väljer metod efter material, då det är helt avgörande för resultatet. Våra råd här nedanför fungerar så klart också för andra fettfläckar, inte bara för olja.

Så här tar du bort oljefläckar från bomull

Kläder och andra textilier av bomull är rätt tåliga, så du behöver inte vara överdrivet försiktig när du ska ta bort oljefläckar från dem. Allt du egentligen behöver är någon form av fettlösande medel, något som bryter ner fettpartiklarna som hamnat på tyget. Både desinfektionssprit (som finns att köpa på apotek) och helt vanlig acetonbaserad nagellacksremover fungerar alldeles utmärkt. Gör så här:

  1. Se alltid till att först testa det fettlösande medlet någonstans på plagget som inte är så synligt, för att vara säker på att tyget tål lösningen.

  2. Använd en ren trasa och arbeta in lösningen på baksidan av fläcken, istället för rakt på den. På det viset trycker du ut fettet från tyget istället för att jobba in det ännu djupare i tygfibrerna.

  3. Skölj tyget med varmt vatten när du behandlat oljefläcken med lösningen.

  4. Tvätta det sen i tvättmaskinen och följ de vanliga skötselråden på tvättlappen.

Ta bort oljefläckar från syntetmaterial

Även kläder i syntetmaterial brukar vara tåliga, men eftersom vissa av dem faktiskt kan smälta av för kraftfull kemisk behandling eller för höga temperaturer, så bör du trots allt vara lite försiktig när du behandlar oljefläckar på dem. Använd därför ett effektivt men skonsamt tvättmedel som exempelvis Via för att få bort oljefläckar från kläder eller andra textilier av syntetmaterial. Gör så här:

  1. Gnugga in oljefläcken med flytande tvättmedel.

  2. Låt det verka i 30 minuter så tvättmedlet blir fullständigt absorberat i fläcken.

  3. Skölj tyget och tvätta det sedan i tvättmaskinen enligt skötselråden på tvättlappen (40 grader är ett bra riktmärke).

Så här tar du bort oljefläckar från ömtåliga material

Har du spillt olja på något riktigt ömtåligt plagg av ylle eller siden? Då bör du så klart vara lite extra varsam om tyget, eftersomalltför starka medel eller hårdhänt behandling kan skada plagget ännu mer. Däremot kan det fortfarande vara lika enkelt att få bort en oljefläck från ett ömtåligt material som från bomull eller syntet. Det bästa du kan göra är att försöka få bort så mycket som möjligt av oljan från tyget innan du tvättar det. Så här gör du det:

  1. Applicera ett tjockt lager absorberande pulver på fläcken – bakpulver eller babypuder fungerar bra.

  2. Låt pulvret verka under natten och borsta av det morgonen därpå, när pulvret bör ha sugit upp det mesta av oljan.

  3. Tvätta sedan enligt skötselråden på plaggets tvättlapp.