hoppa till innehållet
Fyller tvättmaskin med tvättmedel

Hur mycket tvättmedel ska man använda?

Är du osäker på hur mycket tvättmedel du bör använda när du tvättar? Lär dig om faktorerna som spelar roll för din dosering!

Undrar du ibland hur mycket tvättmedel du bör använda när du tvättar? En populär myt är att ju mer tvättmedel du använder, desto renare blir dina kläder, men så fungerar inte tvättmedel. Om du använder mer tvättmedel än vad som behövs blir det faktiskt svårare att skölja ur tvättmedlet ordentligt.

Dina kläder kan dessutom få tvättmedelsrester på sig, vilket kan göra att de börjar lukta eller drar åt sig mer smuts. Det blir dessutom dyrare eftersom ditt tvättmedel tar slut snabbare!Om du använder för lite tvättmedel är det däremot möjligt att dina kläder inte blir så rena som du tänkt.

Smuts kan också byggas upp i trumman och hamna på dina kläder igen om du regelbundet använder för lite tvättmedel. Dosering spelar alltså roll! 

Hur mycket tvättmedel är rätt mängd?

Hur mycket tvättmedel ska man ha, då? Faktum är att det inte finns en exakt dosering som fungerar lika bra vid varje tvätt. Den dos du behöver beror på en mängd olika faktorer: hur smutsiga dina kläder är (gäller det bara några tröjor som behöver fräschas upp, eller har barnen kommit hem från skolan med leriga kläder?), hur mycket vatten du använder, hur hårt vattnet är i din kommun och huruvida du tvättar i maskin eller för hand.

Mängden vatten vi använder påverkar koncentrationen av tvättmedel; en toppmatad tvättmaskin använder vanligtvis 45 liter vatten för 2-3 kg tvätt, medan en frammatad tvättmaskin använder 10-15 liter vatten för samma laddning.  Om du tvättar för hand har du mer kontroll över hur mycket vatten du använder och det blir lättare med tvättmedlets dosering.

Tvättmedel kan reagera på mineraler (kalcium och magnesium) i hårt vatten som gör de rengörande ämnena mindre effektiva – i Sverige har vi dock för det mesta mjukt vatten. Om du är osäker på vilken typ av vatten du har hemma kan du besöka din kommuns hemsida för att ta reda på ditt vattens hårdhet och sedan följa anvisningarna på tvättmedlets förpackning för just din vattentyp. 

Blir kläderna renare av lödder?

Det kan vara härligt att se att det löddrar i tvättmaskinen, men mer skum betyder inte renare kläder. Bubblorna är ju egentligen bara luft och det skulle kunna tillverkas tvättmedel med tensider (som sänker ytspänningen och underlättar rengöringen) och enzymer som hjälper till att rengöra dina kläder, helt utan lödder.

Om du använder en tvättmaskin som laddas framifrån är det bäst om det inte uppstår för mycket skum eftersom det kan skada maskinen. Om din tvätt skummar väldigt mycket, se till att kläderna sköljs ordentligt efteråt och var beredd att skölja en extra gång för att få bort eventuellt överblivet tvättmedel från kläderna, som kan orsaka allergiska reaktioner. 

Rädda planeten, spar tvättmedel 

Du kan faktiskt hjälpa till att skydda miljön genom att dosera rätt. Tvättmedel bör användas i den mån det behövs och om vi alla doserar rätt drar vi ner på allt från innehåll till paketering och transport till butiker.

Gör Vias test för att lära dig hur du tvättar smartare och spar tvättmedel genom att ändra ett par av dina tvättvanor. Du kan spara både pengar och naturresurser genom att göra testet! Du kan också hjälpa miljön genom att lära dig tvätta i rätt temperatur.