hoppa till innehållet
Person som slår på en tvättmaskin

Hur man tvättar kläder och lakan i rätt tvättemperatur

Tvätta i rätt tvättemperatur och få tips på hur man bäst tvättar kläder och lakan med denna enkla guide!

Att använda rätt tvättemperatur när du tvättar dina kläder är viktigt för att de ska bli så rena som möjligt och samtidigt hålla länge utan att krympa eller ändra form. Vi vill självklart även vara så miljövänliga som möjligt när vi tvättar, men att hitta rätt balans mellan rätt grader på tvätt och vad som är bra för miljön är inte alltid det lättaste! 

Att tvätta i 30 grader

Många tyger och plagg tillverkade idag har en rekommenderad tvättemperatur på 30 grader. Det är en skonsam och låg temperatur som är snäll mot både kläderna och miljön. Låga tvättemperaturer reducerar energiförbrukningen betydligt och många plagg och textilier behöver inte tvättas varmare än 30 grader, såvida envisa fläckar inte har uppstått. Plagg som t.ex. jeans och t-shirts mår bra av att tvättas i 30 grader då det förlänger plaggens livslängd.

Färgade plagg mår även de bra av att tvättas i lägre temperaturer eftersom att högre temperaturer ofta gör att färgade tyg bleknar.30 grader på tvätt rekommenderas för ylleplagg och andra ömtåliga plagg som kan ta skada av högre tvättgrader. Genom att tvätta i ett skonsamt program med ett milt tvättmedel så kan du se till att dina ömtåliga plagg håller längre.

Om du råkat ut för fläckar på dina ömtåliga plagg så är ett tips att förbehandla fläckarna med flytande tvättmedel eller något annat lämpligt fläckborttagningsmedel – på det sättet är halva jobbet gjort när plagget väl ska tvättas! Kom bara ihåg att testa medlet på en liten, diskret del av plagget först t.ex. insidan av en fåll. 

Att tvätta i 40 grader

Hur man tvättar sina kläder beror bl.a. på vilka material de är gjorda av. 40 grader är en lämplig temperatur för många av de vanligaste typerna av tyg som kläder är gjorda av idag som t.ex. bomull, polyester och andra syntet- eller blandmaterial. Bomullsplagg som du vill tvätta lite varmare än 30 grader, men inte så varmt som 60 grader tvättas lämpligast i 40 grader för att effektivt få bort fläckar.

Som alltid är det viktigt att dubbelkolla informationen på plaggets tvättlapp innan det stoppas i tvättmaskinen – kika på vår kompletta guide till tvättsymboler här

Att tvätta i 60 grader

60 grader är den mest effektiva temperaturen att tvätta lakan, handdukar och andra hemtextilier i för att ordentligt få bort bakterier som producerats under användandet. Om någon t.ex har varit sjuk hemma så bör alla hemtextilier personen varit i kontakt med tvättas i 60 grader.

Tvätta dina hemtextilier med ett kvalitetstvättmedel som Via Tvättkapslar, och se till att byta dina lakan en gång i veckan för att hålla dem rena och fräscha. Om du har envisa fläckar du behöver bli av med så kan du kika på våra tips för att få bort fläckar här! 

Hur tvättar man kläder och hemtextilier? Om du har några egna tvättrekommendationer för vilken tvätttemperatur som bör användas för olika typer av plagg och tyger, tipsa oss i kommentarena här nedan!