hoppa till innehållet
 1. Hem/
 2. Tvätta - Våra tvättips /
 3. Ta bort rödvinsfläckar från kläder och andra tyger
ta bort rödvinsfläckar

Ta bort rödvinsfläckar från kläder och andra tyger

Blue painted background
Har du fått rödvin på kläder eller möbler? Läs här om hur du gör för att ta bort rödvinsfläckar på tyg på bästa sätt.

Det gamla talesättet ”lite spill hör kalaset till” handlar med all säkerhet om rödvinsfläckar. Rött vin har en förmåga att landa på både vita dukar och vita kläder, och när kalaset är som bäst kan det kännas trist att behöva slita bort bordsduken eller springa iväg för att försöka rädda sitt finplagg från permanenta rödvinsfläckar. Men chanserna ökar ordentligt om du handlar snabbt! Följ vår steg-för-steg-guide för bäst möjliga resultat:

 1. Agera snabbt! Lägg en servett eller trasa under tyget med fläcken för att hindra den från att sprida sig. OBS! Använd helst inte en färgad servett, eftersom den kan släppa ifrån sig färg på tyget du vill rädda.

 2. Tryck en servett eller ren trasa mot fläcken för att suga upp så mycket som möjligt av vinet. Men gnugga inte, för då arbetar du istället in fläcken i tyget.

 3. Se till så att fläcken inte torkar; torkade fläckar är mycket svårare att bli av med. Håll den fuktig så blir den enklare att få bort när du har mer tid att behandla den. Du kan använda kallt vatten, kolsyrat vatten eller till och med vitt vin! Däremot ska du inte använda varmt vatten, eftersom det kan göra att fläcken sätter sig hårdare i tyget.

 4. Ett gammalt väl beprövat knep är att hälla salt på rödvinsfläcken. Täck den helt och hållet och pressa saltet mot det fuktade tyget. Saltet kommer då absorbera det mesta av vinet och hjälpa till att dra ut fläcken från tyget.

 5. Fortsätt att hålla fläcken fuktad och tryck samtidigt med pappret mot saltet ovanpå fläcken. Efter ett tag kan du borsta bort saltet för att kontrollera hur mycket av fläcken som är kvar. Upprepa punkterna ovan tills fläcken bleknat ordentligt.

 6. När du sedan har möjlighet att tvätta duken eller plagget i tvättmaskinen så är det en god idé att förbehandla fläcken innan tvätt. Du kan till exempel använda flytande Via tvättmedel, eller så kan du förbehandla fläcken med en blandning av bakpulver och vatten som du blandar till en trögflytande kräm som du duttar på fläcken.

 7. Tvätta plagget eller duken enligt tvättlappens anvisningar. Använd exempelvis Via tvättkapslar och tvätta i 30 grader. Undvik varmare temperaturer, eftersom de kan göra att fläcken sätter sig hårdare i tyget.

 8. Om du råkar ut för vinfläckar som sitter lite extra hårt så kan du ta bort dem med ett fläckborttagningsmedel, till exempel Tabort. Tvätta därefter det fläckade tyget i kallt vatten. Om fläcken ändå sitter kvar så rekommenderar vi att du upprepar steg 5 och blöter fläcken i kallt vatten i ett par timmar. Repetera därefter steg 6.

 9. Om fläcken försvunnit helt så kan du torktumla eller stryka plagget eller duken som vanligt. Om fläcken däremot är kvar så kan värme få den att fästa ännu hårdare, så låt plagget torka naturligt i så fall.

Tänk på att!

 1. Handla snabbt!

 2. Låt inte vinfläckar torka.

 3. Använd aldrig varmt vatten eller hög tvätt-temperatur på rödvinsfläckat tyg.

 4. Tyget kan behöva kemtvättas – i synnerhet om det är ett plagg som är märkt med kemtvätt till att börja med.