hoppa till innehållet
  1. Hem/
  2. Tvätta - Våra tvättips /
  3. Bästa tipsen för att ta bort kaffefläckar
ta bort kaffefläckar

Bästa tipsen för att ta bort kaffefläckar

Blue painted background
Har du spillt kaffe på kläder eller möbler? Läs här om hur du gör för att ta bort kaffefläckar på bästa sätt.

Det finns flera metoder att få bort kaffefläckar. Det finns de moderna varianterna där man använder effektiva tvättkapslar och tvättmaskinen för att raskt bli av med fläckarna. Dessutom finns det ju ett gammalt och väl beprövat medel i ditt skafferi, nämligen ättika! Välj den metod som passar dig och vad du har till hands hemma bäst.

Metod 1: Ta bort kaffefläckar med fläckborttagare och tvättkapslar

Eftersom kaffe är vattenlösligt så är kaffefläckar faktiskt riktigt enkla att få bort från kläderna. Om du har tillgång till vatten så får du snabbt bort det du spillt genom att hålla plagget under spolande kallt vatten tillsammans med en effektiv fläckborttagare i form av flytande tvättmedel. Beroende på plaggets färg kan du till exempel använda Via White eller Via Color flytande tvättmedel. Kan du sedan lägga plagget i tvättmaskinen genast så är chanserna allra bäst för att fläcken ska försvinna med en gång. Ladda maskinen med plagg i liknande färger och använd gärna Via tvättkapslar som effektivt behandlar de missfärgningar som finns kvar. Klart!

Metod 2: Ta bort kaffefläckar med skafferiets allt-i-allo ättiksyra

Om du har glömt köpa hem tvättmedel och fläckborttagare så kan du hitta lösningen i ditt skafferi istället. En flaska ättika kan nämligen användas till det mesta i hemmet: matlagning, bakning, rengöring och för att bli av med dålig lukt. Följ de här enkla stegen för att bli av med kaffefläckarna med hjälp av just ättika:

  1. Börja med att suga upp så mycket kaffe som möjligt från plagget genom att badda fläcken med hushållspapper. Tänk på att inte gnida eller gnugga, eftersom det kan få fläcken att istället sätta sig hårdare i tyget.

  2. Blanda sedan en matsked flytande diskmedel, en matsked ättika och en deciliter varmt vatten till en kräm. Testa först om tyget tål behandlingen utan att missfärgas genom att applicera en liten mängd på en del av plagget som inte är så synlig. Vänta i 5 minuter. Om allt ser bra ut är det bara att applicera krämen på kaffefläcken.

  3. Du kan till exempel använd en gammal mjuk tandborste för att arbeta in krämen i tygfibrerna så att kaffepartiklarna lossnar.

  4. Låt krämen verka på tyget i cirka 30 minuter och skölj sedan plagget i kallt vatten. Undvik alltså varmt vatten, eftersom värme kan göra så att fläcken sätter sig ännu hårdare i tyget.

  5. Lägg sedan plagget i tvättmaskinen tillsammans med textilier med liknande färger och tvätta dem i 30 grader. (Kaffe går oftast bort redan vid låga temperaturer, i synnerhet om du också förbehandlat fläcken med ättiksyra.)