hoppa till innehållet
tvätta skor i tvättmaskinen

Konsten att tvätta skor i tvättmaskinen

När man ska tvätta skor i tvättmaskinen finns det en del saker man bör tänka på. Läs vår guide och våra tips här.

Luktar dina skor riktigt illa? Har de blivit grå istället för vita? Är dina löparskor fläckiga och smutsiga efter många kilometer i skogen? Då kanske det är dags för en tur i tvättmaskinen. Följ vår praktiska steg för steg-guide för att få dina skor att både lukta bättre och se snyggare ut:

 1. Undersök först av allt om dina skor klarar av att maskintvättas. Kontrollera om det finns tvättråd i dem, eller om det finns på tillverkarens hemsida. Om det är sneakers med många läderdetaljer så kan det tyvärr göra mer skada än nytta att tvätta dem i maskinen. Sneakers av tyg (som Converse) eller andra skor av textil eller konstmaterial kan mycket väl tvättas i tvättmaskinen, men fundera alltid en extra gång på om de kan rengöras på ett mer skonsamt sätt. Om det är första gången du tvättar skorna i tvättmaskinen så kan det vara en god idé att börja med 30 graders fintvätt, för säkerhets skull.

 2. Förbered skorna för tvättmaskinen genom att dra ur snörena, ta ut innersulan och avlägsna andra lösa delar. Innersulan mår bäst av att handtvättas vid sidan om. Skosnörena kan tvättas tillsammans med skorna, men eventuellt behöver de en högre temperatur och längre stund i maskinen. Ta bort grus och den värsta smutsen med en borste (en gammal tandborste fungerar jättebra) för att skydda din tvättmaskin mot skrapmärken och bucklor.

 3. Stoppa skorna och skosnörena i en tvättpåse eller ett gammalt örngott för att skydda maskinen. Det kan bullra en hel del när skorna far omkring i maskinen, så du kan dämpa oljudet lite genom att stoppa in en handduk tillsammans med skorna.

 4. Tvätta dina skor i 30 graders fintvätt. Tvättar du skorna i högre temperaturer så kan färgerna blekas. Om dina skor är tillverkade av konstläder eller plast (PU eller PVC) så är det också viktigt att tvätta dem på lägre temperaturer, eftersom topplagret annars kan skadas.

 5. Låt skorna lufttorka någonstans där det är torrt men inte överdrivet varmt. Torka inte skorna i torkskåp eller i torktumlaren, för då kan de förlora formen och snygga plast- eller gummidetaljer riskerar att smälta. Fyll gärna skorna med lite tidningspapper så håller de formen bättre. Byt ut tidningspappret när det blivit blött. När skorna är helt torra kan du trä i snörena och lägga i innersulorna igen. Klart!

Sammanfattningsvis:

 • Visa din tvättmaskin lite omtanke genom att avlägsna grus från sulorna innan du stoppar dem i maskinen.

 • Tvätta skorna i låg temperatur för att skydda färg, form och fina detaljer.

 • Fyll skorna med lite tidningspapper när de står och torkar så håller de formen bättre.

Undvik:

 • Maskintvätta inte skor tillverkade av läder eller mocka – de blir fula när de torkar.

 • Dämpa buller och höga ljud genom att tvätta skorna i en tvättpåse tillsammans med ett par handdukar.

 • Torka inte skorna i torkskåp eller torktumlare eftersom det kan förstöra limmet som skorna håller ihop med, och det kan dessutom påverka skornas form negativt.