hoppa till innehållet
ta bort blodfläckar

Ta bort blodfläckar

Allt från näsblödning till en olycka, blodfläckar kan vara svåra att få bort från dina barns kläder. Klicka här för råd om hur du bäst tar bort blodfläckar.

Om man har ett barn som har fallit av sin cykel, trillat på lekplatsen, klättrat upp i ett träd och skrapat sig, haft näsblod, skurit sig, stuckit sig eller kanske bara betett sig som barn gör, kommer det inte som en överraskning att blodfläckar är en av de svåraste fläckarna att få bort. Här är våra bästa råd hur man får bort dessa svåra fläckar.

Problemet är att blodfläckar inte bara är vanliga röda fläckar. Blodfläckar är organiska fläckar som innehåller mycket proteiner som är programmerade att binda ihop när de värms, därav sätter de sig i kläderna. Det är därför viktigt att undvika att tvätta ut blodfläckar i varmt vatten och istället hantera dem mer varsamt. 

Nödsituationer

Hur får man då bort blodfläckar? Så fort som olyckan har varit framme (eller efter du har pysslat om din patient), ska fläcken sköljas under rinnande kallt vatten. Vi upprepar: KALLT vatten. Varmt vatten uppmuntrar proteinerna att sätta sig i tyget.

Kan man inte ta av klädesplagget när man sköljer det (få barn finner sig med att gå runt i underkläder i en offentlig park medan du sköljer deras byxor), dutta fläcken med något absorberande som till exempel en pappershandduk för att suga upp så mycket blod som möjligt. Gå utifrån och in i fläcken för att undvika att göra fläcken större. 

Hur du får bort blodfläckar genom blötläggning

Även om Via har utvecklats till att göra kläder otroligt rena på ett enda kort tvättprogram kan en tuff intorkad blodfläck bli lättare att hantera om den läggs i blöt innan. Dränk plagget i en spann full med kallt, saltat vatten (vi rekommenderar en eller två matskedar salt för varje liter) i några timmar innan plagget tvättas som vanligt.Inbitna fläckar kan behandlas med en ljum blandning av Via som gnuggas på sidorna av fläcken innan plagget blötläggs.

Bikarbonatkräm (två delar bikarbonat till en del vatten) är också ett bra sätt att få bort blodfläckar. Lägg blandningen direkt på fläcken och låt sitta på i 30 minuter. Efter att ha tagit bort blandningen, tryck försiktigt på fläcken med en fuktig trasa eller pappershandduk och tvätta sen som vanligt.

Hur man får bort blodfläckar på ömtåliga kläder

Var noga med att hela blodfläcken är borta innan plagget tvättas med varmt vatten, annars riskerar du att den sätter sig i tyget. Som tur är har alla våra produkter uppnått strålande resultat vid kalla tvättar så om du är tveksam, kör på kallt tvättprogram. Det enzymrika biologiska innehållet i Via gör fläckborttagningen mer effektiv. Men, det skall inte alltid användas på vissa ömtåliga material som ylle och siden, så läs alltid tvättinstruktionerna på plagget.

Kan du fortfarande inte få bort blodfläcken?

Om fläcken fortfarande sitter kvar, kan man försiktigt göra den mindre märkbar. Fläckar kan blekas genom att ta en del av 20 % väteperoxid till sex delar kallt vatten, blanda och stryk på. Undvik på ömtåliga material och prova alltid på ett osynligt ställe på plagget som här. Dela med dig av dina smutsiga hemligheter - vad är dina bästa råd på hur man får bort blodfläckar? Skriv i kommentarfältet nedan.För mer råd på hur du får bort fläckar, klicka här.