hoppa till innehållet
En nallebjörn, tvätt och klädnypor i en trädgård

Fördelarna med allergivänligt tvättmedel

För dig som lider av tvättmedelsallergi finns riktigt bra alternativ. Lär dig varför det spelar roll att välja ett skonsamt tvättmedel.

Om du eller någon i din familj har känslig hud kan det ibland börja klia av en del tvättmedel. Allergi mot tvättmedel beror på att vissa människor är extra känsliga mot ingredienser som enzymer och parfym.

Anledningen till att enzymer och parfym används i vissa tvättmedel är att de kan vara fördelaktiga för produkten, eftersom enzymer kan hjälpa till att lyfta stärkelserika fläckar ur tyg, medan parfym ger kläderna en frisk doft som får dem att kännas ännu renare och fräschare.

För dig som lider av tvättmedels-allergi finns det som tur är allergivänligt tvättmedel att använda istället. 

Vad är allergivänligt tvättmedel?

Allergivänligt tvättmedel kallas ibland även för icke-biologiskt eller hypoallergeniskt tvättmedel. Allergi mot sköljmedel och tvättmedel beror ofta på de biologiska enzymerna och parfymerna i vanliga tvättprodukter. Icke-biologiskt (allergivänligt) tvättmedel och sköljmedel innehåller dock inte de komponenterna, eller endast låga halter av dem.

Allergivänligt tvättmedel kan trots att det är fritt från allergener fortfarande vara effektivt när det gäller att få dina kläder rena och fräscha, särskilt om du tvättar kläderna i lite högre temperaturer och förbehandlar eventuella fläckar innan du tvättar kläderna.

Du kan läsa mer om allergi mot sköljmedel och hur du tvättar bäst för känslig hud här. 

Reaktioner vid allergi mot tvättmedel

Det finns olika typer av reaktioner som indikerar att du lider av tvättmedelsallergi. Nästäppa eller rinnande ögon när du tar på dig nytvättade kläder kan t.ex, vara en indikation på tvättmedelsallergi, men några av de vanligaste symptomen uppstår på huden. Du kan t.ex. få kliande röda utslag som ”försvinner” om du trycker ett glas mot huden, och den här typen av utslag kan vara särskilt obehagliga för barn.

Enzymer och parfymer är dock väldigt milda allergener och de flesta reagerar inte på vanligt tvättmedel. Eftersom kläder är i direktkontakt med huden så räcker det dock med att ha känslig hud för att symptom ska uppstå. Allergivänligt tvättmedel för känslig hud hjälper till att hålla klädfibrerna följsamma för att minska hudirritationer. 

Vilket tvättmedel är bäst för känslig hy?

När du letar efter ett allergivänligt tvättmedel för känslig hud bör du hålla utkik efter ett tvättmedel som inte bara är icke-biologiskt, utan även effektivt mot fläckar.

Via Sensitive är skonsamt mot huden men ändå tufft mot fläckar. Den milda, parfymfria sammansättningen gör att det är milt även för känslig babyhud. Det är dessutom svanmärkt!För att ge dina kläder en mjukare känsla kan du prova att använda en kombination av Via Sensitive och ett allergivänligt mjukmedel som t.ex. Comfort Sensitive.

Om du eller någon i din familj märker att ni får utslag eller andra mindre reaktioner när ni har på er nytvättade kläder är det värt att prova Via Sensitive, ett allergivänligt tvättmedel som finns både som flytande tvättmedel, som tvättkapslar eller som pulvertvättmedel om du föredrar det.

Skillnaden du upplever kan vara stor!