hoppa till innehållet
 1. Hem/
 2. Tvätta - Våra tvättips /
 3. Ta bort målarfärg från kläder
ta bort målarfärg från kläder

Ta bort målarfärg från kläder

Blue painted background
Är du täckt med färg efter The Color Run eller har barnen fått målarfärg på kläderna? Här hittar du enkel guide till hur du får bort färg från kläder.

Har du fått färg på kläderna? Vare sig det är barnen som släppt fram sin skaparglädje med färg, någon som har målat om hemma eller du som har varit med i The Color Run, så kan du se till att alltid ligga steget före genom att känna till de bästa sätten att ta bort färgfläckar från kläder. Få reda på hur du tar bort målarfärg, väggfärg och färgpulver (efter att du varit med i The Color Run) med dessa enkla och praktiska tips på hur du får bort färg från kläder. 

Färgpulver

Både den berömda Holi-festivalen i Indien och det roliga loppet The Color Run här i Sverige handlar om att ha så kul som möjligt och släppa loss med färg. Härliga, färgglada moln av färgpulver regnar över deltagarna och skapar minnen för livet – även barn över åtta kan vara med! Färgpulver har dock en tendens att hamna lite överallt och för att slippa oroa dig över hur man får bort färg från kläderna efter allt skoj, följ då dessa tips: 

 • Börja med att borsta av så mycket färgpulver som möjligt från kläderna innan du tvättar dem, antingen med en borste eller genom att skaka kläderna utomhus.

 • Vita kläder kan du sen blötlägga i en blandning av varmt vatten och en liten mängd klorfritt blekmedel. Färgade kläder kan blötläggas separat med lite tvättmedel istället för blekmedel. Var noga med att alltid använda plasthandskar när du använder blekmedel och se till att vädra rummet du är i ordentligt. Det är också viktigt att först läsa plaggens tvättsymboler för att försäkra dig om att de tål att blötläggas och behandlas med blekmedel (silke, ull och kläder med metallknappar är exempel på plagg som varken bör blötläggas eller blekas). När plaggen fått ligga tillräckligt länge, tvätta dem som vanligt i tvättmaskin med Via Tvättkapslar.

Om fläckarna visar sig vara envisa och inte gått bort efter tvätt i tvättmaskin, prova då att tvätta plaggen för hand i några liter kallt vatten som blandats med ca 1 dl vitvinsvinäger eller ättika, samt ungefär 5 ml Via flytande Tvättmedel. Syran i vinägern verkar effektivt för att lösa upp de flesta fläckar. Kom ihåg att alltid skydda händerna och huden genom att använda plasthandskar när du hanterar starka lösningar och kemikalier! 

Målarfärg

Visst är det kul när barnen sätter igång att måla? Tid och rum verkar liksom försvinna när de får koncentrera sig på att måla små konstverk och det är en perfekt syssla för regniga dagar inomhus. Tyvärr kan det ju bli lite kladdigt emellanåt när barnen tagit fram sina mer konstnärliga sidor och då är det bra att ha några enkla lösningar för att ta bort färgfläckar på kläder. Om barnen målat hemma eller kommer hem från förskolan med färgfläckar på kläderna, följ då nedanstående tips: 

 • Vattenbaserad målarfärg:

   

  Målarfärger för barn brukar oftast vara vattenbaserade, vilket gör dem lätta att få bort. Om fläcken du ska behandla fortfarande är blöt, börja med att fukta den med varmt vatten och badda sedan med en ren och mjuk trasa för att få bort så mycket av fläcken som möjligt. Använd sedan en ren tvättsvamp eller trasa för att gnugga på fläcken med en blandning av vatten och lite tvättmedel. Upprepa tills fläcken har försvunnit. När du är klar, kontrollera noga plaggets tvättsymboler och tvätta som vanligt i tvättmaskin med Via Tvättkapslar.

Om fläcken däremot hunnit torka innan du fått en chans att behandla den, blötlägg först plagget i vatten som blandats med en liten mängd bra pulvertvättmedel. Blötläggning passar för både vita och färgade, färgbeständiga tyger, var bara noga med att aldrig blanda dem med varandra. Kom även ihåg att först kontrollera tvättsymbolerna på plagg eller textilier för att vara säker på att rätt temperatur används. Efter blötläggning, tvätta plagget i tvättmaskin som vanligt med Via Tvättkapslar. 

 • Oljebaserad målarfärg:

   

  Oljebaserad färg är inte lika vanlig som vattenbaserad och kan vara lite svårare att få bort. Om det råkat bli en fläck, badda först på baksidan av fläcken med lite lacknafta eller terpentin. Den här metoden är dock inte lämplig om plagget är helt eller delvis tillverkat av viskos, acetat eller triacetat. Kom även ihåg att först testa medlet på en liten, dold yta av plagget (som t.ex. en fåll eller liknande) för att försäkra dig om att tyget inte blir förstört. Var försiktig när du använder lacknafta och håll alltid kemikalier utom räckhåll för barn! Efter att du baddat, pressa en ren trasa mot fläcken för att absorbera så mycket som möjligt av färgen. Avsluta genom att tvätta plaggen som vanligt i tvättmaskinen med Via Tvättkapslar.

 • Om du är osäker på vilken typ av fläck eller tyg det är du har att göra med, gå förbi din närmaste kemtvätt för att få expertråd.

Att lära sig att ta bort färg från kläder kan ibland kräva lite tålamod – gör det enkelt för dig genom att alltid behandla färgfläckar så snabbt som möjligt! Ibland kan upprepade behandlingar behövas, men oroa dig inte – med rätt behandling och lite tålamod så går de flesta fläckar att få bort och dina kläder kommer att bli rena och fräscha igen. 

Har du några egna bra tips på hur man får bort färg från kläder? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan!

Undrar du hur du kan tvätta mer miljövänligt? Ta vårt snabba självtest för att ta reda på hur du kan tvätta på bästa sätt.