hoppa till innehållet
Enkla tips och råd till att tvätta underkläder

Tvätta underkläder - Enkla tips & råd

Letar du efter tips på att tvätta underkläder? Här får du råd på att tvätta din bh för hand, samt andra effektiva tvättråd för underkläder - läs vidare här

Underkläder är bland de mest använda plaggen i vår garderob. Men vilket är det bästa sättet att tvätta underkläder på? Vare sig du behöver tvätta en bh för hand, eller bara är ute efter generella tvättråd för underkläder, så kommer du i den här artikeln att hitta effektiva tips på hur du tvättar dina underkläder! 

Kontrollera tvättsymbolerna

Som alltid med textilier och plagg så är det viktigt att kontrollera tvättsymbolerna innan du tvättar. Det är här du får reda på om dina underkläder bör tvättas för hand, om det går bra att stoppa dem i tvättmaskinen, samt vilken tvättemperatur plagget bör tvättas i. 

Att förbehandla fläckar

Om underkläderna har fläckar, försök att så snabbt som möjligt förbehandla dem då det hjälper till att sätta igång fläckborttagningsprocessen. Gör så här:

 • Ta en liten mängd av ett bra flytande tvättmedel, t.ex. Via Color Sensitive flytande och massera försiktigt in det i fläcken.

 • Låt verka i ca tjugo minuter innan du tvättar plagget enligt instruktionerna på tvättlappen. Dosera tvättmedel enligt anvisningarna på förpackningen – var noga med att inte använda för mycket.

 • Om fläcken kvarstår efter tvätt, kika på vår fläckborttagningshjälp för mer specifika fläckborttagningsråd.

Tvättråd - underkläder i tvättmaskinen

Att använda tvättpåse

Underkläder är ofta tillverkade i olika ömtåliga material, och därför kan tvättpåsar i nylon vara en god investering. Dessa skyddar dina ömtåliga plagg från att fastna i varandra eller i tvättmaskinen. Att använda tvättpåsar är en bra idé för att hjälpa dina underkläder att hålla så länge som möjligt.För att tvätta underkläder i tvättmaskinen, gör så här:

 • Kontrollera tvättsymbolerna. Var noga med att tvätta i rätt temperatur: att tvätta underkläder i 60 grader är effektivt för att bli av med bakterier, men kan vara för varmt för ömtåliga underklädesplagg. Om en annan temperatur anges på tvättlappen så är det viktigt att följa denna anvisning.

 • Välj rätt tvättprogram. Ska du tvätta underkläder i tvättmaskinen så är underklädesprogrammet ett bra val. Finns inte ett sådant så ska det gå bra att välja ylle- eller handtvättsprogrammet.

 • Vänd ut och in på underkläderna. Stoppa dem sedan i en tvättpåse och lägg i tvättmaskinen. Tänk på att inte fylla tvättpåsen helt, utan använd istället flera stycken om nödvändigt.

 • Välj ett bra flytande tvättmedel för känslig hud, t.ex. Via Color Sensitive Flytande, och sätt på ett lämpligt tvättprogram. Var noga med att dosera tvättmedlet enligt anvisningarna på förpackningen, och följ alltid instruktionerna på tvättlapparna.

 • Ta ut underkläderna ur tvättmaskinen efter det att tvättprogrammet avslutats och låt dem lufttorka naturligt genom att hänga upp dem, eller genom att lägga dem på en torr och ren handduk för att plantorka.

Att handtvätta underkläder

Hur tvättar man underkläder för hand egentligen? Precis som ovan, börja med att kontrollera tvättsymbolerna och förbehandla eventuella fläckar. Vare sig du ska handtvätta bh:ar eller andra underkläder, följ dessa steg:

 • Efter att ha kontrollerat tvättsymbolerna och försäkrat dig om att handtvätt är det mest lämpliga alternativet, fyll en tvättbalja eller ett handfat med vatten i rätt temperatur.

 • Blanda i en passande mängd av ett milt flytande tvättmedel i vattnet, följ doseringsanvisningarna på tvättmedlets förpackning.

 • Stoppa underkläderna i vattnet och tvätta försiktigt för hand genom att försiktigt krama dem i vattnet tills du upplever att de blivit rena.

 • Töm baljan eller handfatet på vatten och skölj underkläderna i nytt, rent vatten. Skölj tills det att sköljvattnet är helt klart.

 • Krama ur plaggen (undvik att vrida) och låt dem lufttorka eller plantorka.

Hur man tvättar underställ och underkläder - 3 bonustips!

 • Sortera efter färg för att undvika missfärgning - ljust med ljust, mörkt med mörkt, rött separat.

 • Undvik tvättmedel som innehåller blekmedel, t.ex. vittvättmedel, då det inte är bra för ömtåliga material.

 • Undvik torktumlaren - lufttorka istället dina underkläder genom att hänga upp dem eller låta dem plantorka.

 • Underställ för skidåkning är ofta tillverkade av ylle och har specifika skötselråd - kontrollera tvättsymbolerna för att ta reda på hur just dina underställ bör tvättas.

Med hjälp av de här stegen så kan du hålla dina underkläder fräscha och snygga längre!