hoppa till innehållet
Häller flytande i tvättfacket på en tvättmaskin

Rätt tvättmedel

Detta är en enkel guide till de olika typer av tvätt- och sköljmedel som finns tillgängliga.

Under de senaste åren har antalet olika typer av tvättmedel ökat betydligt eftersom en produkt inte alltid kan uppfylla alla tvättbehov. Här är en enkel guide till de olika sorters tvätt- och sköljmedel som finns på marknaden, och vad de är bäst lämpade för.

Enzymer eller ej

Enzymer är proteiner som används i rengöringsmedel för att bryta ned svåra fläckar, till exempel gräs och blod. De är särskilt effektiva i varmt vatten, till exempel 30-40 °C). Produkter utan enzymer är mindre effektiva vad gäller att hantera vissa typer av fläckar.Vad är enzymatiska tvättmedel?Enzymatiska tvättmedel är tvättmedel som innehåller specifika enzymer som är utformade för att ta bort specifika fläckar. Vanligtvis finns det fyra typer av enzymer i tvättmedel:

  • Proteasenzymer används för att avlägsna proteinbaserade fläckar, som blod, ägg, mjölk och gräs.

  • Lipasenzymer är effektiva på oljiga eller feta fläckar som smör, olja, sås, kosmetika och läppstift.

  • Amylasenzymer avlägsnar stärkelsebaserade fläckar som sås, potatis, pasta, ris och choklad. I de flesta fall är dessa fläckar svåra att se, men om stärkelsefläckar inte tas bort kan de dra åt sig annan smuts och orsaka lokal missfärgning eller fläckar på tyget.

  • Cellulasenzymer skiljer sig från de andra tre enzymerna i och med att de inte verkar på fläcken utan på tyget. Cellulas är verksamt på cellulosafibrer (bomull) och har förmågan att eliminera bomullsfibrernas mikrofibriller. Därmed har cellulasen förmåga att förebygga noppor, återställa färger, mjukgöra, ytpolera och avlägsna smutspartiklar.

Flytande eller pulvertvättmedel

Det handlar om personliga preferenser eftersom båda ger ett enastående tvättresultat och kan användas för både hand- och maskintvätt. Flytande tvättmedel löser sig snabbt och är särskilt användbara för handtvätt och korta tvättprogram. Pulver är i allmänhet lättare att dosera och mindre kladdiga.

Tvättmedel för ömtåliga material

Plagg av ömtåliga material som ylle och silke bör inte tvättas med tvättmedel som innehåller blekmedel eller enzymer. Det finns specialtvättmedel som är utformade för att ge goda resultat med tvättbart silke, ylle och andra ömtåliga material, för såväl maskin- som handtvätt i enlighet med plaggets skötselråd. Denna typ av tvättmedel innehåller varken enzymer, blekmedel eller vitmedel och är pH-neutralt.