hoppa till innehållet
Tvätta bort mögel på tyg och kläder

Tvätta bort mögel på tyg & kläder

Har du fått mögel på kläder eller möbler? Läs här om hur du gör för att ta bort mögel på tyg på bästa sätt.

Det är inte helt ovanligt att svettiga träningskläder som glömts bort i en väska, eller en bordsduk som legat bortglömd nere i en fuktig källare till slut kan börja mögla och lukta illa. Du kan undvika mögel på tyger genom att inte låta färdigtvättad tvätt ligga kvar i maskinen för länge utan att istället tumla eller hänga upp den på tork direkt. Men om du råkar glömma både tvätten och träningskläderna så är det alltså ingen större fara, eftersom mögel på kläder och andra tyger oftast är riktigt enkelt att få bort.

Förbehandla mögelfläckarna med ett fläckborttagningsmedel, som exempelvis Via Tabort. Om du inte hittar något fläck men mögeldoften däremot är stark så kan du som alternativ lägga plagget i kallt vatten, tillsätta lite ättika och låta det ligga i ca 15 minuter innan du lägger tvätten i maskinen. En tumregel är att mögel tvättas ur bäst vid höga temperaturer, men du ska så klart följa plaggets tvättinstruktioner.

Tvätta bort mögel i 3 enkla steg

  1. Häng först ut plagget på vädring och använd en mjuk liten borste för att ta bort så mycket som möjligt av synligt mögel. Om ditt plagg är ljust eller vitt så är det bara att hänga ut det i solen, eftersom starkt solljus faktiskt hjälper till att ta bort mögel på tyg och kläder. Tänk däremot på att mörka eller färgade kläder kan blekna om de hänger ute i solen för länge.

  2. Förbehandla mögelfläcken med ett fläckborttagningsmedel, exempelvis Via Tabort. Testa det gärna först på insidan av en fåll eller en annan mindre synlig del av plagget för att försäkra dig om att tyget tål behandlingen. Låt det verka i några minuter innan du lägger klädesplagget eller tyget i tvättmaskinen.

  3. Tvätta ditt plagg/tyget i tvättmaskinen. Använd så hög temperatur som tvättlappen rekommenderar för bästa möjliga effekt.

Extra tips om du inte har något fläckborttagningsmedel hemma: Somliga mögelfläckar försvinner om du låter ditt plagg ligga i blöt i filmjölk under ett dygn innan du maskintvättar det.

Luktar tyget fortfarande mögel, även om det inte syns?

Häll då cirka en halv deciliter ättika på tyget (använd en större mängd om tyget är tjockt eller om det rör sig om många plagg) och låt det verka i 10 minuter. Tvätta därefter som vanligt i maskinen.