Odla med barn – hur man sår frön

Våren är den perfekta årstiden att börja odla med dina barn! Här får du tips på roliga odlingsaktiviteter som får dina barns trädgårdsintresse att växa.

Med våren alldeles hörnet är det precis rätt tid att plantera frön med barnen. De kan lära sig att ta ansvar för plantera och de blir ivriga att se hur deras arbete gror för varje dag.

Om du saknar trädgård så har vi även tips på hur du kan plantera frön med barn med hjälp av några enkla trädgårdsarbeten inomhus som inte kräver mycket plats och gör det enkelt att plantera frön inomhus.

Hur man sår frön med barn

Det här behöver du:

  • Någon form utav behållare. Har du tomma blomkrukor går det bra att använda dem. Har du inga så kan du och dina barn använda er utav er kreativitet och fantasi: Återanvänd gamla yoghurtburkar, flaskor och trasiga leksaker, eller varför inte stövlar som de har växt ur? Ni kan göra dem ännu mer personliga genom att sätta på papper, färg eller glitter. Ni kan även göra små växtskyltar med hjälp av papper, spritpennor och gamla pinnar från godisklubbor.
  • Stenar att lägga i botten av krukan så att vattnet rinner igenom bra.
  • Blomjord eller kompostmaterial.
  • Frön. Vad du bestämmer dig för att odla beror på hur mycket plats du har och vad ditt barn tycker om. Kryddor passar speciellt bra att plantera på våren av små trädgårdsmästare – de är tåliga och lätta att ta hand om, och dina barn kommer att älska att skörda dem och använda dem till att krydda middagen med. Du kan t.ex. prova att odla mynta eller rosmarin som både har en speciell lukt och smak. Smakrika val såsom gräslök och lavendel blommar också till våren och sätter färg på din odling. Om din familj älskar stark mat kan du även odla din egen chilipeppar – de trivs bäst på en solig fönsterbänk. Kika vidare på våra anvisningar för att få fler idéer om hur man odlar bl.a. vattenkrasse och tomatplantor, båda perfekta val för plantering för barn.

4 steg till att plantera frön med barn:

  1. Gör plats. Detta kan vara var som helst, allt från i en utvald del av blomsterrabatten till en fönsterkarm. Placera ut dina behållare. Om du återanvänder något som kruka, se till att göra några hål i botten och placera lite stenar där. (Se till att du hjälper barnen med detta). Häll på komposten eller jorden. Var försiktig så att du inte fyller behållarna för mycket, du kan alltid lägga i mer jord senare.
  2. Sätt nu igång att plantera frön med dina barn! Resten är upp till barnen - låt dem plantera ut frön på det sätt de själva tycker är bäst.
  3. När fröna är sådda, vattna med lagom mycket vatten så att plantorna kan börja växa. Följ instruktionerna på förpackningen för anvisningar om hur många frön och hur mycket vatten som bör användas.

Det var allt! Ni kommer att ha en fin liten trädgård på nolltid. Glöm inte att uppmuntra dina barn att ta väl hand om sina frön: Vattna dem regelbundet och var noga med att de får tillräckligt med solljus. Barnens ansikten kommer stråla av glädje när det till slut är dags att skörda kryddorna, blommorna eller grönsakerna.

Kom ihåg att du alltid kan använda dig utav våra tvättips för utomhusfläckar för att få tips om hur du bäst får bort lera eller pollen från deras kläder när de är klara. För specifika tips på att få bort gräsfläckar, klicka här.

Var det kul att plantera med dina barn? Dela med dig i kommentarsfältet nedan om vad ditt barn tyckte om att plantera sina egna frön.