hoppa till innehållet
mid summer

Midsommar – lekar och pyssel till midsommarfirandet

Barn älskar midsommar! Klicka här för idéer på pyssel och lekar för midsommarafton och hela midsommarhelgen.

Midsommar och midsommarfirandet är en härlig tid på året för hela familjen, och en möjlighet att njuta av både ledighet och umgänge med släkt och vänner. Men varför firar vi midsommar egentligen? Just det svenska midsommarfirandet sägs enligt historiker härstamma från forntiden då man firade sommarsolståndet och reste en midsommarstång i dess ära, en tradition som vi ju vet lever vidare än idag!

Barnen älskar Små Grodorna och alla de andra ringdanserna som dansas kring midsommarstången, och midsommarafton blir ofta en underbar fest de kan minnas länge. Oavsett väder så är det bra att ha förberett lite aktiviteter för barnen att göra under midsommarhelgen, och vi har samlat ihop lite tips på saker att hitta på under sommarens roligaste helg!

Lekar till midsommar

Midsommar och lekar går hand i hand, och de flesta barn vet inget bättre än att leka hela dagen. Här hittar du en lista på tio roliga lekar för midsommar att leka under midsommarhelgen!

Om det är dåligt väder på midsommar

Om det skulle råka regna eller vara kallt på midsommar så kan det vara bra att ha förberett olika pyssel och aktiviteter för barnen att göra inomhus. Midsommarhelgen kan bli riktigt mysig med roliga barnpyssel att göra hemma:

  • Måla på stenar - Varför inte måla på sten? Låt barnen samla ihop olika fina stenar från trädgården eller skogen och ägna en eftermiddag till att måla stenar!

  • Ansiktsmålning för barn - En annan rolig barnaktivitet att göra under midsommar är ansiktsmålning. Barn älskar att få en ansiktsmålning på t.ex. en katt eller fjäril - här hittar du enkla instruktioner till att göra fina ansiktsmålningar.

Att göra på midsommardagen

Midsommarhelgen består inte bara utav själva midsommarafton, utan även av midsommardagen och den efterföljande söndagen. När vädret är fint så är midsommarhelgen en perfekt tid för roliga aktiviteter utomhus, och här nedan finns några bra idéer på aktiviteter att göra med barnen:

  • Bygga koja - Bygg en trädkoja i skogen eller gå på upptäcktsfärd med kompass! Här hittar du roliga aktiviteter för barnen att göra i skogen.

  • Odla med barn - Vare sig ni är på landet eller i stan så är det alltid roligt för barnen att lära sig att odla och plantera. Här hittar du tips och instruktioner för att plantera med barn.

Om det skulle bli lite fläckar på kläderna av allt lek och stoj, oroa dig inte - vi har alla fläckborttagningstips du kan tänkas behöva här !

Har du egna tips på roliga aktiviteter för barnen att göra på midsommar, oavsett väder? Dela med dig av dina idéer i kommentarerna här nere! Bild av midsommarstång: Håkan Dahlström "öppna i ett nytt fönster")