hoppa till innehållet
Målarfärg, stenar och en penna på ett bord

Måla med barn: Att måla stenar

Letar du efter tips och idéer till att måla på stenar med barn? Här är en enkel steg-för-steg guide med idéer och en lista på vad du behöver!

Att måla är en jättebra aktivitet för barn, oavsett väder. Antalet tekniker och metoder är nästan obegränsade och det finns alltid något nytt och roligt att prova på!

Vi har sammanställt en steg-för-steg guide till en av våra mest omtyckta kreativa aktiviteter för barn: Att måla på stenar. Precis som med de flesta pysselaktiviteter för barn så kan det bli ordentligt kladdigt när barn målar på sten, men oroa dig inte – Via har alla fläckborttagningstips som du kan tänkas behöva, du hittar dem här.

Innan du börjar måla med små barn, var noga med att täcka över kläder och ytor som du inte vill att det ska komma färg på. Om det av misstag skulle råka hamna målarfärg eller annan färg på kläderna eller någon annanstans, kom ihåg att vi har all information du behöver för att ta bort olika typer av färgfläckar här.  

Så här gör du för att komma igång med att måla stenar

Att måla på stenar, stora som små, är ett perfekt sätt att avsluta en rolig utomhusdag på. Vare sig ni har varit på utflykt vid havet, haft picknick vid sjön eller gått på äventyrstur i skogen, så kommer barnen att älska att samla ihop och fylla sina hinkar eller korgar med olika fynd från naturen som de sen kan förvandla till egna små mästerverk.

De stenar som passar bäst att måla på är de stora, platta och gråa stenarna som du ofta hittar vid havets strand. Glöm dock inte att även samla mindre stenar i olika, intressanta nyanser som blir som vackrast när de är blöta – även de är perfekta till att använda till pyssel senare!  

Det enda ni behöver för att komma igång är:

 • Stenar

 • Hobbyfärg eller akrylfärg

 • Målarpenslar i olika storlekar

 • En behållare med vatten

 • En palett att blanda färg på

 • Genomskinligt nagellack

För att förvandla stenarna till små konstverk, följ dessa steg:

 1. Bestäm vad de färdiga stenarna ska användas till (ta en titt på våra förslag och idéer för att måla stenar här nedanför).

 2. Kom på ett eget motiv och måla på stenen. Här kan barnen vara hur kreativa de vill – glöm inte att signera konstverken när de har målats klart!

 3. Låt färgen på stenarna torka och måla sedan över ett täckande lager med genomskinligt nagellack. Det ger stenarna en fin och glansig yta.

 4. När det översta lagret har torkat är stenarna klara och ni är färdiga med att måla stenar!

Att måla med barn – tips:

Gamla skjortor eller t-shirts blir till perfekta skyddsförkläden som täcker barnens kläder och gör att ni slipper fläckar. Klipp dem till lagom passande storlekar så att de små inte snubblar.  

Idéer för att måla stenar

Det bästa med målade stenar är att de kan användas som dekoration hemma eller i trädgården och barnen kan även ge bort dem som presenter till familj och vänner. Här är några förslag på olika motiv som passar att måla på stenar:  

 • Djur eller insekter som ofta syns till i trädgården är jättebra motiv för barn att måla på stenar, eftersom de både är lätta att måla och passar perfekt till att ha som dekoration i trädgården.

 • En annan naturinspirerad idé är att måla träd på stenarna. Såg ni några häftiga träd under er skogsutflykt som ni skulle kunna måla på stenar? Det här är en jättebra utmaning för lite äldre barn som vill öva på sina konstnärliga talanger.

 • Stenar med dina småttingars hand eller fotavtryck på blir till vackra och hållbara minnen för både föräldrar och mor- och farföräldrar.

 • Utvalda ord skrivna i vacker skrivstil, citat, ordspråk och betydelsefulla datum passar även bra att måla på stenar. Dessa stenar blir perfekta som brevpressar att ha på skrivbordet eller gåvor att ge bort vid nästa fest.

Vilka motiv valde ni att måla på era stenar? Dela gärna med er av era idéer i kommentarerna nedan.