Skip to content
Pyssel för barn

Pyssel för barn

Pysselaktiviteter för barn är ett utmärkt tillfälle för lek och kladd. Ju mer lim, färg och glitter, desto roligare blir det! Att vara kreativ med barn är väldigt kul, men det är också viktigt för deras utveckling – sätt igång att klippa, limma och pyssla idag! 

Visa alla artiklar

Läs mer om pyssel för barn!

Pyssel för barn kan ibland gå vilt till, och plötsligt har det kommit färg eller annat på kläderna. Pyssel och lek är utvecklande för barn, så lägg bekymret över barnens smutsiga kläder åt sidan, och fokusera istället på att hjälpa barnen utfodra deras fantasi. Barn ska känna att de får bli kladdiga och smutsiga när de pysslar, och du kan t.ex. skydda bordet och klä på barnet kläder som ni inte är rädda om. Om barnets måleri hamnar på kläderna, ska nog Via tvättmedel ge dig en hjälpande hand med att tvätta bort fläckarna.

Pyssel för barn är en aktivitet för hela familjen och ett bra tillfälle för både dig och ditt barn att komma nära varandra. Gör det till en familjeaktivitet genom att välja pysselaktiviteter som barn i alla åldrar kan vara med på. Ägna er åt exempelvis måleri, som är en barnvänlig aktivitet som även passar de yngsta barnen. Men se alltid till att du har ditt barn under uppsikt.

Pyssel för barn brukar sätta igång fantasin hos de små. Att skapa något från grunden kommer ge dem en bra känsla av att ha utfört något. Att vara kreativ för också med sig annat positivt, bland annat kan skapandet utveckla dina barns finmotorik, problemlösningsförmåga och sociala färdigheter.

·       Det egna utforskandet stimulerar barnen

Pyssel för barn är en aktivitet som sker bortom skärmar och böcker. Genom att röra, känna, och se vad som händer i världen, får barn färdigheter som inte kan komma till dem på annat sätt. Om du låter ditt barn pyssla och leka kan du själv se utvecklingen.

·       Att bygga tillsammans

Aktiva barn som träffar andra barn, blir också mer vana att prata med andra barn. Pyssel för barn kan ofta göras i ihop, t.ex. att barnen tillsammans bygger en leksaksborg av kartonger. Eller att varje barn bygger varsin figur som de sedan leker med i en gemensam lek. Denna typ av pyssel och lekande är bra för att utveckla barnens sociala färdigheter och för att skapa självtillit bland olika människor.

·       Förberedelse

Att de små gillar pyssel för barn är nog ingen hemlighet, men att arrangera en eftermiddag med pyssel vet varje förälder kan ta sin tid. Planering är ett nyckelord för att lyckas. Bestäm i förväg vad för typ av pyssel ni ska göra, och gör inköpen med det i åtanke. Om ni är några föräldrar som känner varandra kan ni också hjälpas åt, och turas om hos vem barnen ska vara. Lycka till! 

Det kanske känns ologiskt, men undvik att ge instruktioner. Låt istället ditt barn uttrycka sig och utforska sina egna idéer. Vid en pysselaktivitet med hela familjen är det bäst att låta alla pyssla i sin egen takt och inte jämföra slutresultaten.