hoppa till innehållet
Grön skjorta med återvinningslogotyp

Att leva miljövänligt

Råd & tips för dig och din familj

Att leva miljövänligt blir alltmer viktigt och här har vi samlat de bästa råden för dig och din familj för att få en mer miljövänlig vardag när det kommer till hushållssysslor. Läs vidare för att få tips på att städa ekologiskt och ta reda på hur du både tvättar kläder och diskar på ett miljövänligt sätt!  

Att tvätta miljövänligt

Hur tvättar man miljövänligt? Höga temperaturer och längre tvättprogram betyder inte nödvändigtvis renare tvätt. Genom att använda ett effektivt tvättmedel, som t.ex. Vias alla tvättmedel, som även är Svanenmärkta, så går det bra att tvätta i 30 grader i ett kortare program och få ett rent resultat. Se till att dosera rätt mängd tvättmedel (följ doseringsanvisningarna på förpackningen ) och var noga med att återvinna alla tomma förpackningar. För en eko-tvätt med kemikaliefria fläckborttagare, se våra tips längre ner i denna artikel.

Att städa ekologiskt

de bästa naturliga städmedlen

Hur och med vilka medel vi städar påverkar vår planet. I den mån det är möjligt, välj ekologiska rengöringsprodukter. Om du vill vara säker på att du städar ekologiskt så finns det många miljövänliga husmorsknep som kan hjälpa dig att rengöra snabbt och effektivt. Här har vi valt ut tre favoriter bland naturliga och miljövänliga städmedel:  

Ättika (24%) eller ättiksprit (12%) 

Ättiklösning är ett bra alternativ till kemiska rengöringsprodukter, den är tillverkad på naturlig väg och är biologiskt nedbrytbar. Syran i ättika är effektiv för att eliminera fett och smuts.

Behöver du t.ex. kalka av eller rengöra din tvättmaskin så kan ättiksprit vara ett användbart alternativ, som fläck- och luktborttagare på textilier fungerar den också utmärkt. Om du vill tvätta miljövänligt och vill att din vittvätt ska bli extra vit, så kan du blötlägga den i någon timme i fem liter vatten blandat med en deciliter ättiksprit innan du tvättar den i tvättmaskinen. Det gör att lukter och fläckar börjar lösas upp och inga kemiska fläckborttagningsmedel kommer att behövas.

Tänk på att ättika är så pass stark att den kan vara irriterande för hud och ögon, så se till att alltid skydda dem när du hanterar ättika och håll alltid ättika utom räckhåll för ditt barns små händer! Om möjligt, använd utspädd ättika eller köp ättiksprit istället.  

Bikarbonat 

Det här är något utav ett mirakelmedel som kan hjälpa till att få bort kaffe- och te-beläggningar på koppar, ta bort fettfläckar på kläder och man kan till och med använda det för att putsa silver med. Blanda lite vatten med bikarbonatet så att det blir som en pasta, och applicera pastan på det område du vill rengöra.

Som förbehandling av fettfläckar på tyg, massera försiktigt in pastan i fläcken och låt ligga i ca 10-15 minuter. Tvätta sedan plagget som vanligt enligt instruktionerna på tvättlappen. Bikarbonat och rengöring går hand i hand, och har du inte rent bikarbonat hemma så går det även bra att använda bakpulver!  

Salt 

Salt kan fungera väl för att få bort t.ex. blod- och vinfläckar på tyg (kika alltid på skötselråden innan du på påbörjar behandlingen). Om fläcken fortfarande är blöt, häll på rikligt med salt och låt om möjligt ligga över natten. Borsta av saltet, och tvätta sedan plagget som vanligt enligt instruktionerna på tvättlappen.

En intorkad fläck kan läggas i blöt i en blandning av kallt vatten och salt i några timmar, för att sedan tvättas som vanligt enligt skötselråden.

Kom ihåg: precis som med alla fläckborttagningsmedel så bör du alltid testa medlet först på en liten, dold yta av plagget innan du behandlar fläcken. Gör detta för att försäkra dig om att plagget inte kommer att ta skada, blekas, o.s.v.  

Diska miljövänligt

Hur mycket vatten vi använder är av allra största vikt om vi vill leva klimatsmart. Undvik att låta vattnet stå rinnande medan du diskar genom att stänga av det mellan varje sköljning. Om du bor i hus och använder ett miljövänligt diskmedel med nedbrytbart innehåll, varför inte återanvända diskvattnet för att t.ex. vattna rabatten och blommorna med!  

Att tvätta fönster miljövänligt

Miljövänlig fönsterputsning är enkel: blanda till en egen naturlig fönsterputs bestående av en liter vatten och citronjuice från en halv citron. Använd en mikrofibertrasa för att doppa i fönsterputsen och putsa sedan fönstren som vanligt. För att torka av fönstren, använd en torr och ren mikrofibertrasa.  

Att leva och bo miljövänligt behöver inte vara komplicerat - tvärtom! Med ekologiska lösningar så ser du till att du och din familj drar ert stack till strån till en grönare planet. För mer information om hur Unilever arbetar för att stödja och förebygga hållbarhet, läs vidare här.