hoppa till innehållet
En pojke i lerig t-shirt som spelar barfota med sina vänner

Våra fyra roligaste utelekar för barn

Letar du efter roliga utelekar och utomhusaktiviteter för barn? Här hittar du Simon Säger och andra roliga lekar och aktiviteter att göra utomhus!

Att leka utomhus är roligt för barn och även bra för deras hälsa. Samtidigt som de får frisk luft och motion så har de också roligt och lär sig att förknippa naturen med lek och skoj! Här är våra fyra roligaste utomhusaktiviteter för barn som dina barn kommer att älska.

Om det skulle råka uppstå lite fläckar på dina barns kläder efter alla lekar utomhus så kan du kika på våra fläckborttagningstips som är perfekta att ha till hands när det är dags för tvätt. 

Att leka utomhus – Lekar för alla åldrar

Simon säger

Det här är en rolig lek som gärna kan lekas utomhus så att det finns mer utrymme. En person utses till att vara Simon. De andra deltagarna ska göra precis som Simon säger. Utmaningen är att göra det som Simon säger, inte det som Simon gör.

Om Simon säger att alla ska sätta sig på marken, men istället ställer sig på ett ben så gäller det att sätta sig på marken och inget annat. Om någon ändå ställer sig på ett ben så åker de ut ur leken.

Ju längre barnen leker, desto svårare blir det att hålla reda på alla instruktioner och den som är sist kvar har vunnit och får vara Simon i nästa omgång. Simon säger är en rolig lek för barn utomhus som alltid leder till mycket skratt och skoj!

Hittaleken

En enkel och rolig lek för barn utomhus som fungerar perfekt vid de flesta tillfällen. Ni behöver pennor, några papperslappar och en behållare att lägga lapparna i (t.ex. en burk eller hatt). Få barnen att börja med att skriva ner namn på olika lösa föremål de tror kan finnas i området ni leker i, ett föremål skrivs per lapp.

Blanda sedan lapparna i er behållare och dela in barnen i två lag. En deltagare från varje lag drar varsin lapp från burken och det föremål som står på lappen är det föremål som deltagaren ska hitta. När någon från ett av lagen utropar ”klara, färdiga, gå!” gäller det för de två deltagarna att snabbast hitta det föremål som står skrivet på deras lapp och föra tillbaka det till gruppen!

Den som är snabbast tillbaka vinner och det laget får då en poäng. Spela tills att alla deltagare fått en chans att spela och räkna sedan ut vilket lag som samlat ihop flest poäng – det laget koras till vinnare! Hittaleken är en rolig utelek för barn som passar många åldrar.

Kurragömma

En klassisk utelek som är perfekt när du letar efter utomhusaktiviteter för dina barn. Att leka kurragömma görs bäst i ett utomhusområde som inte är för stort (ni vill inte tappa bort någon!). Se till att det är ett säkert område, t.ex. er trädgård eller något annat område där barnen fritt kan springa runt.

Bestäm eller dra lott om en vem som ska börja. Den som börjar ställer sig med nu med ryggen mot de andra deltagarna, täcker för ögonen och räknar till hundra i lagom takt. Medan personen räknar så springer de andra deltagarna iväg och gömmer sig på olika bra och finurliga ställen.

När personen har räknat klart så ropar hon eller han ”nu kommer jag!”. Uppgiften är nu att hitta de andra deltagarna. Den första deltagaren som hittas blir det nya ”det” och så leks leken från början igen!

Detektivleken

En rolig lek att leka utomhus för barn som är perfekt när ni har en stor grupp. Dela in barnen i två lag – de röda detektiverna och de blå detektiverna. Ni behöver ett föremål som ska gömmas; det kan vara en fin sten eller varför inte en godispåse! Dra lott om vilket lag som får börja.

Om t.ex. det röda laget ska börja, så får de i uppgift att gömma föremålet någonstans medan det blå laget inte ser - det är viktigt att alla i det röda laget vet var föremålet finns gömt.

Medan det röda laget gömmer föremålet så ska det blå laget stå utom synhåll så att de inte kan se vad de röda gör. När det röda laget har gömt färdigt ropar de att de är klara och så får det blå laget börja sitt letande efter föremålet! För att göra det lättare för sig så kan det blå laget fånga en medlem från det röda laget som då måste ge en ledtråd om var föremålet finns.

När de blå har fått sin ledtråd så måste de släppa fången. När de så småningom hittat föremålet så är det dags att byta rollerna och låta de blå detektiverna gömma föremålet och så får de röda utföra letandet!  

Känner du till fler roliga utelekar och utomhusaktiviteter för barn? Dela gärna med dig av dina favoriter för lek utomhus här nedan!