hoppa till innehållet
A child messily painting on a white surface.

Roliga pyssel för små barn – potatistryck och fingerfärg

Måla med fingerfärg och gör fina potatistryck! Här hittar du roliga och enkla aktiviteter för små barn, och även recept på fingerfärg.

Att skapa med händerna är en aktivitet för små barn som är både rolig och stimulerande. Pyssel där små barn får känna på nya material och kladda runt med färg bidrar till deras utveckling samtidigt som de har kul - vad kan vara bättre? Den här artikeln beskriver två enkla aktiviteter för små barn som låter dem bli kladdigt kreativa! Oroa dig inte om det skulle råka bli fläckar, vår fläckborttagningsguide innehåller bra tips på hur man får bort färg på bästa sätt.  

Tänk på det här innan du och ditt barn målar med fingerfärg eller gör potatistryck:

 • Se till att skydda den plats ni ska måla på med tidningspapper eller en vaxduk som går att torka av.

 • Det kan vara bra om ditt barn har på sig ett målarförkläde för att skydda sina kläder från färgfläckar.

Måla med fingerfärg - ett enkelt pyssel för små barn

Att skippa penslarna helt och få möjlighet att ta på färgen direkt är spännande och fingerfärg är ett perfekt sätt att introducera små barn för kreativa aktiviteter. Det finns olika typer av fingerfärg, så om ditt barn är i den ålder när allt gärna stoppas i munnen så kan det vara bra att göra din egen fingerfärg av ätbara ingredienser. Ett enkelt recept på fingerfärg hittar du längre ner i denna artikel.

Ni behöver: Fingerfärg, kraftigt papper, behållare till färgen och en skumgummiroller (valfritt). Ju kraftigare papper ni målar på desto bättre. Akvarellpapper är ett exempel på en typ av papper som är tillverkat för att lätt kunna absorbera färg och passar utmärkt att måla med fingerfärg på.  

Några roliga metoder för att använda fingerfärg:

 • Använd en degskrapa eller liknande för att blanda och sprida färgen över ett tomt pappersark. Gör sedan mönster i färgen med antingen era fingrar, skrapan eller en ren pensel.

 • Använd flera färger för att måla en form i mitten av ett tomt pappersark, och vik sedan ihop arket lodrätt på mitten, som en bok. Pressa och räta ut eventuella ojämnheter på pappret med handen. Öppna sedan upp arket igen för att upptäcka den nya formen som skapats när färgerna pressats mot varandra.

 • Varför inte låta ditt barn använda en liten skumgummiroller att måla med? En roller är lätt att använda och ger dem möjligheten att skapa roliga mönster.

Fingerfärg - recept

Det här receptet på att göra din egen fingerfärg innehåller bara ätbara ingredienser. Om det av misstag skulle råka hamna lite färg i munnen så är det därför ingen fara.

 • Koka upp 2 dl vatten blandat med en matsked potatismjöl. Låt sjuda under omrörning.

 • Dela sedan upp blandningen i tre olika behållare, och ha i några droppar karamellfärg i varje behållare. Använd olika färger för de olika behållarna. Klart!

Potatistryck - perfekt för att pyssla med små barn

Precis som med fingermålning så är det här ett annat roligt pyssel att göra med små barn. Att skära former i potatisarna ska göras av en vuxen, men när stämplarna väl är färdiga kan ditt barn börja pyssla på egen hand.  

Bild: Jimmie

Ni behöver: Några stora potatisar, en fruktkniv, hushållspapper eller en ren trasa, flytande färg, t.ex. temperafärg, i olika nyanser, behållare till färgerna och kraftigt papper att trycka på.  

Följ de här stegen för att göra potatistryck:

 • Ta några större okokta potatisar och skär dem mitt i tu på en skärbräda. Var försiktig när du hanterar kniven och håll den alltid långt utom räckhåll för ditt barn.

 • Rita den form du vill att stämpeln ska ha med en tusch- eller bläckpenna på snittytan. Enkla former som en stjärna, fyrkant eller cirkel passar alldeles utmärkt för små barn!

 • Skär med kniven längs formens kontur, och ta sedan bort resterna runtomkring, så att det bildas en relief (som på bilden).

 • Torka av potatisstämplarna med hushållspapper eller en ren trasa för att suga upp eventuell stärkelse från potatisen.

 • Häll färgerna i behållarna och låt sedan ditt barn doppa stämplarna i färgen.

 • Nu är det dags att stämpla på pappersarken. Det är bra att fylla på färgen efter varje gång man har stämplat. Låt ditt barn själv välja färger och former, och se ditt barn förvandlas till en liten konstnär på några få ögonblick.

Bild: Jimmie

Har du tips på fler enkla pyssel och aktiviteter för små barn? Dela gärna med dig i kommentarerna här nedan!