hoppa till innehållet
Barn som leker med boll

Bollekar och sporter för barn

Letar du efter roliga bollekar och idrottslekar för barn? Här hittar du olika sportaktiviteter och spel med boll för barn!

Bollekar och sport för barn utomhus är ett alldeles perfekt sätt att få dina barn att vara fysiskt aktiva medan de leker. Genom att ägna en dag åt bollek eller roliga idrottslekar så har barnen kul samtidigt som de andas frisk luft och rör på sig – en oslagbar kombination!

Varför inte samla ihop hela familjen eller en grupp av barnens kompisar och ge er ut på en dag fylld av bollekar och sportaktiviteter? Vi har samlat en lista på några roliga idrottslekar och spel med boll för barn som alla ger motion, skoj och frisk luft:

Fånga bollen!

Det här är en rolig och enkel bollek som passar yngre barn och kräver tre spelare. Om spelarna är ungefär lika långa så är leken lättare att leka, men det finns en lösning även när så inte är fallet. Så här gör man:

  • Två spelare står på lagom avstånd från varandra och kastar en mjuk boll mellan sig.

  • Mellan dem står den tredje spelaren och försöker fånga bollen medan den är i luften!

  • När spelaren i mitten lyckas fånga bollen så byter han eller hon plats med personen som kastade bollen. På det här sättet så får alla spelare prova på varje position av leken.

  • Om det är stora skillnader i längd på spelarna så kan man lägga till en regel att bollen ska studsa en gång mellan de två spelarna - då blir det lättare för den tredje spelaren att fånga bollen.

Säg och fånga!

Den här bolleken är lite mer avancerad än Fånga bollen och passar därför en större grupp med barn som är lite äldre. Så här gör man:

  • Före varje omgång av denna lek så bestämmer spelarna gemensamt en kategori. Kategorierna kan vara uppdelade i ämnen som t.ex. djur, filmer, efternamn och så vidare.

  • Spelarna börjar med att ställa sig i en cirkel. En spelare håller i bollen.

  • Bollen ska nu kastas från en spelare till en annan i slumpmässig ordning.

  • Utmaningen går ut på att varje spelare måste komma på något ur den kategori som bestämts innan de fångar bollen. Om kategorin t.ex. är djur, så måste varje spelare ropa ut namnet på ett djur innan de fångar bollen!

  • Om en spelare får bollen kastad till sig utan att ha kommit på något innan hon eller han fångar bollen så åker de ut! Detsamma gäller om de skulle råka tappa bollen eller om de upprepar namnet på en typ av djur som redan har sagts.

  • Den spelare som är sist kvar i cirkeln har vunnit!

En annan rolig bollek för barn är Kasta gris.

Barnfotboll och tennis för barn

Tennis och fotboll är båda sporter där barnen får öva sitt bollsinne samtidigt som de motionerar och lär sig om lagspel och kamratskap. En bra introduktion till fotboll är att lära ditt barn några enkla fotbollslekar för barn som inkluderar att sparka runt bollen i trädgården eller på gården. Det finns även en mängd utbud av olika typer av barnfotboll och fotbollslektioner i hela landet som ger barnen en chans att lära sig nya tricks och att vara en del av ett lag.

Det bästa att göra är att kontakta er lokala idrottsklubb eller fotbollsklubb för att se vilka alternativ som finns i just ert område. Tennis är också en populär sport för barn som övar både deras bollsinne och koordinationsförmåga.

Precis som med fotboll så är det en aktivitet som dina barn kan fortsätta med även när de blir äldre. Tennis för barn finns tillgänglig hos diverse tennisklubbar och lokala idrottsklubbar, så ta kontakt med just era lokala föreningar för att se vad som finns tillgängligt där ni bor! Med alla de här roliga idrottslekarna så kan det hända att det uppstår lite fläckar medan dina barn leker och har kul.

Se till att du tar hand om eventuella fläckar så snabbt som möjligt och kika gärna på vår fläckborttagningshjälp där du hittar tips på bl.a. hur man får bort blodfläckar och gräsfläckar.

Känner du och dina barn till några bollekar som är extra roliga? Dela med dig med oss i kommentarerna här nere!