hoppa till innehållet
Uppåt skott av skogsträd med solljus som kommer genom dem

Åtgärder och hopp för klimatkrisen

Vi inser hur allvarlig klimatkrisen är, så nu kavlar vi upp ärmarna för att smutsa ner oss och kämpa för vår planet.

Klimatkrisen och dess påverkan på vår miljö är ett av vår tids största problem. Men vi är övertygade om att varje utmaning även är en möjlighet att göra positiv skillnad. Därför väljer vi på Via att kavla upp ärmarna och inte skrämmas av lite smuts under naglarna i kampen om vår planet – med önskan om att alla följer i våra spår.

En sida vid sida av någon som plockar upp plastflaskor bredvid polarisar
ÖVERSVÄMNINGAR, BRÄNDER, TORKA och extrema väderförhållanden har blivit en del av vår VERKLIGHET och skadar BALANSEN I NATUREN

Jordens klimat har på ett naturligt sätt genomgått förändringar under miljarder år

Men det har aldrig förändrats lika mycket eller så snabbt som nu. Det beror på att människan släpper ut växthusgaser i atmosfären. Samhällen runt om i världen känner redan av effekterna av detta. Översvämningar, bränder, torka och extrema väderförhållanden har blivit en del av vår verklighet och skadar balansen i naturen som håller oss vid liv. I själva verket är det inte en klimatförändring utan snarare en klimatkris, och det kräver att vi alla vidtar åtgärder här och nu. Tillsammans kan vi göra skillnad. Och det kommer vi också att göra.

Ett vidvinkelskott av vindkraftverk på några kullar

Vi arbetar redan hårt för att minska våra utsläpp av växthusgaser

Sedan september 2019 har vi arbetat med 100 % förnybar el i våra produktionsanläggningar på fem kontinenter. Dessutom har vi använt mer återvunnen plast i våra Via-flaskor och tagit bort fosfater från våra tvättpulver – vilket i sin tur har bidragit till att minska mängden växthusgaser i våra produkter.

En sida vid sida av en klotikon bredvid några solpaneler
Sedan september 2019 har vi arbetat med 100 % FÖRNYBAR EL i våra produktionsanläggningar PÅ FEM KONTINENTER

Vi vet att vi inte är perfekta, men vi gör allt vi kan för att lyckas med det.

Att investera i renare ingredienser, förbättra vår energieffektivitet och byta till förnybara energikällor är bara början. I takt med att vi lär oss mer om vår påverkan, förändrar vi även det vi gör. Vi vet att vi inte är perfekta, men vi gör allt vi kan för att lyckas med det.

Amazonas regnskog

När det gäller något så viktigt som detta är vi övertygade om att ärlighet varar längst. Vi gillar inte greenwashing. Förutom att arbeta med hur vi kan rapportera och minska vårt koldioxidavtryck undersöker vi även hur vi kan fånga in koldioxid från luften och omvandla den till användbara molekyler. För att vara noggranna och ansvarstagande i alla delar av vår verksamhet samarbetar vi med våra leverantörer för att hjälpa dem att göra sin del i arbetet mot klimatkrisen. Hållbarhet handlar inte enbart om att säga rätt. Det är ett sätt att agera och leva enligt. I juni 2020 åtog sig därför vårt moderbolag Unilever att skapa en avskogningsfri leveranskedja till 2023 och uppnå nettonoll koldioxidutsläpp för alla våra produkter från källa till försäljning fram till år 2039. Det är ganska långt innan 2050, dvs. det måldatum som framgår av Parisavtalet. Vi vet nämligen att det inte finns någon tid att förlora.

Person som planterar något i jorden

Vi sitter i samma båt

Att smutsa ner sig och njuta av livet är viktigt. Det är också viktigt att städa upp efter sig, så att man kan fortsätta med allt det roliga. Därför har vi tagit fram några tips på hur du tvättar dina kläder på ett mer hållbart sätt. Enkla saker som att välja korta tvättprogram och tvätta kläder vid lägre temperaturer kan göra stor skillnad. Då kan vi alla njuta av att bli härligt smutsiga, både nu och i generationer framöver. Om vi alla ser till att ändra oss behöver nämligen inte klimatet göra det.

Det är inte en klimatförändring, DET ÄR EN KLIMATKRIS, och DET KRÄVER ATT VI ALLA VIDTAR ÅTGÄRDER HÄR OCH NU.