hoppa till innehållet
vit topp med återvinningslogotyp på en tvättlinje

Varför ska man återvinna? Frågor & svar

En enkel guide med tips och roliga fakta om återvinning!

Att vår planets resurser inte är oändliga är något som de flesta av oss känner till, med den kunskapen i åtanke så är det viktigt att vi alla drar vårt strå till stacken för att leva så miljövänligt som möjligt. Återvinning är ett enkelt sätt att direkt påverka miljön positivt och här går vi igenom olika fakta om återvinning, samt tips och idéer på hur man kan återvinna allt från toarullar till möbler!  

Återvinning – fakta

Här är några snabba fakta om återvinning hämtade från Avfall Sverige som kan hjälpa oss förstå vilken skillnad återvinning kan göra:

  • Bara i Sverige använder vi ca trehundra miljoner värmeljus varje år. Det är en enorm mängd, och om vi skulle återvinna alla värmeljusbehållare skulle vi spara ett tusen ton koldioxid – värt att tänka på!

  • Genom att använda återvunnen aluminium istället för ny vid tillverkning så sparas 95 % procent energi.

Återvinning för barn

Vill du öka ditt barns intresse för återvinning? Här kommer några iögonfallande fakta hämtade från Sopor.nu att förundras över:

  • En matkasse med matavfall som blir till biogas producerar lagom mycket energi till två och en halv kilometers bilkörning!

  • En återvunnen dagstidning producerar tillräckligt med energi för att koka trettioåtta koppar kaffe med.

  • Det räcker med en återvunnen konservburk för att generera nog med energi till sju timmars tv-tittande.

När det kommer till återvinning för barn så finns det även en hel del roliga återbrukspyssel att göra för hela familjen. Här på Via har vi några favoriter:

  • Fladdermössolika djur

  • Djurmasker

Vad kan man återvinna?

Många material kan idag återvinnas på ett eller ett annat sätt, men behöver du mer information om vad man kan återvinna så hittar du på Sopor.nu utförlig information om både återvinning och källsortering. Det finns dock ytterligare metoder att återvinna på också - nämligen att reparera, förbättra och göra om istället för att köpa nytt.

Kanske kan den där lampan som slutat fungera repareras istället för att ersättas och visst kan barnens urvuxna kläder lämnas in till second-handen för att hitta nya ägare. Mer kreativa återvinningsprojekt kan också åtas, att fixa till och snygga upp en gammal garderob eller byrå kan vara både roligt, spännande och spara många slantar i plånboken!  

Återvinning är numer en naturlig del av vår vardag och ju tidigare du lär ditt barn att återvinna och att tänka klimatsmart, desto större är sannolikheten att hon eller han kommer att leva miljövänligt i framtiden också.

Som en del av Unilever-familjen så arbetar även vi på Via aktivt för att minska miljöpåverkan under tillverknings- och tvättprocessen – du kan läsa mer om vårt arbete för miljön här, och även om Unilevers hållbarhetsplan här.