hoppa till innehållet
liten flicka i badrummet

Där små åtgärder hos miljontals människor ger en stor förändring

Projektet ”Cleaner Planet Plan” handlar om att erbjuda dig produkter som inte bara rengör bra utan även är skonsammare för planeten.

Projektet ”Cleaner Planet Plan” handlar om att erbjuda dig produkter som inte bara rengör bra utan även är skonsammare för planeten. Var femte minut används våra produkter av över en miljon människor, vilket årligen ger oss 125 miljarder tvättillfällen där vi kan åstadkomma en förändring.

Vi har studerat hur tvättprocessen påverkar miljön – från de råvaror vi använder till hur vi tillverkar produkten och även hur konsumenterna använder våra produkter.

En stor andel av växthusgaserna härrör från I-ländernas uppvärmning av vatten i maskiner. Därför strävar vi efter att ge dig produkter med topprestanda och utmärkt rengöringsförmåga redan vid låga temperaturer. Men vi har även åtagit oss att minska vår påverkan i hela värdekedjan och söker därför ständigt nya och innovativa sätt att minska vår miljöpåverkan under hela tvättprocessen.

I våra fabriker: Sedan 1995 har våra tvättmedelsfabriker reducerat vattenförbrukningen med 76 procent, växthusgaserna med 44 procent och avfallet med 70 procent.

I våra råvaror: Till år 2012 kommer vi att ha ändrat innehållet i över hälften av våra produkter för att minska växthusgaserna med upp till 25 procent per förpackning.

Våra vätskor och pulver blir också allt mer koncentrerade, vilket både sparar energi och förpackningsmaterial.

Vi lovar att ta vårt ansvar – och du kan göra en ännu större insats genom att följa några av följande enkla råd...

Spara energi

Försök använda så låg tvättemperatur som möjligt. Du kan få ett perfekt tvättresultat redan vid 15 °C. Även vid 30 °C kan du spara upp till 40 procent energi och samtidigt sänka dina elkostnader.

Minskat förpackningsslöseri

Köp en koncentrerad produkt. Koncentrerade produkter behöver mindre förpackningsmaterial och därför är våra pulver och vätskor koncentrerade. Om alla använde en koncentrerad produkt skulle motsvarande en miljon bilar kunna tas ur trafik.

Spara vatten

Vi rekommenderar att du alltid tvättar med full maskin. Och med våra produkter finns det ingen anledning att använda förtvätt. Det sparar vatten och sänker dina elkostnader.

Dosera korrekt

Rengöringsförmågan hos våra produkter gör att du inte behöver överdosera. Genom att alltid använda rätt dosering sänker du tvättmedelsförbrukningen samtidigt som du sparar pengar. Se därför till att läsa doseringsanvisningarna på förpackningen innan du tvättar.