hoppa till innehållet
aktiva människor som tränar

5 TIPS OM HUR DU TVÄTTAR DINA TRÄNINGSKLÄDER

Undrar du hur du ska tvätta dina träningskläder? Här får du några enkla tips som kan hjälpa dig!

Vi på Via tycker att smuts är bra! Men det innebär också att kläderna måste tvättas regelbundet för att behållas fräscha. Här kommer fem tips för att tvätta träningskläder.

1. Följ tvättråden för olika plagg

I kläderna finns det en tvättlapp med olika tvättråd som är viktiga att följa för att ta vara på plaggets kvalité och egenskaper. Se denna artikel för en förklaring av vad de olika tvättsymbolerna betyder. Här är några exempel på vad du bör tänka på specifikt till träningskläder:

Träningskläder med dragkedja

Innan du tvättar kläder med dragkedja så är det rekommenderat att stänga dragkedjan, samt vända in och ut på plagget då det minskar risken för att dragkedjan ska fastna i andra plagg eller i maskinen.

Sport-bh

Efter träning så lagras det en hel del smuts, bakterier och svett i sport-bh:n. Därför är det rekommenderat att tvätta den efter varje träning. Ett tips är även att lägga bh:n i en tvättpåse så skyddar du plagget bättre om det finns en inbyggd bygel eller lös vaddering i den. Att tvätta bh:n hjälper även till med att behålla plaggets form och stöd bättre.

Träningstights

Tightsen bör även dem tvättas regelbundet. Om det finns tryck på tightsen så är det bra att vända ut och in på dem innan du lägger dem i tvätten så att inte trycket förstörs. Dessutom ska man undvika att använda sköljmedel, då det kan påverka tygets elasticitet och kompression.

2. Tvätta regelbundet – men tänk smart

När man svettats mycket så bildas det bakterier och smuts i plaggen. Det är därför viktigt att tvätta plaggen regelbundet, men det är en avvägning som krävs. Vissa träningskläder bör tvättas direkt, men det är också viktigt att tänka på både miljön och plånboken. Om plaggen inte är väldigt svettiga, så kan du köra dem i ett sköljprogram eller skölja dem för hand och låta dem lufttorka istället.

3. Undvik att ha svettiga och fuktiga träningskläder liggandes

Träningskläder ska tas hand om så fort som möjligt för att undvika bildning av bakterier och dålig lukt. Att tvätta efter varje träning är naturligtvis inte alltid möjligt. Dessutom är det kostsamt och inte så vänligt för miljön. Det är då rekommenderat att man istället hänger upp plaggen efter träningen, så att dem får luftas, och allra helst på en kyligare plats, innan du lägger ner dem i tvättkorgen.

4. Undvik torktumling av dina träningskläder

Titta i tvättrådet på vad som gäller för just ditt plagg, men generellt sett så ska man undvika att torktumla träningskläder då dem ofta innehåller elastan. Elastan är det som gör att plaggen blir stretchiga. Under torktumling generaras det väldigt hög värme, som påverkar elastanet, som i sin tur då kan tappa sin stretch. Detta gör att dina plagg inte bibehåller sin form lika bra. Det bästa du kan göra istället är att hänga upp träningskläderna för lufttorkning efter att du har tvättat dem.

5. Undvik sköljmedel & dosera rätt mängd tvättmedel

Beroende på plagg så ska man undvika att använda sköljmedel när du tvättar träningskläderna. Sköljmedel kan påverka plaggets andningsförmåga och funktionsmaterial kan förlora sina egenskaper. Se även till att dosera rätt, då för mycket tvättmedel påverkar miljön negativt och gör inte plagget renare. Kika alltid på vad som står på just ditt tvättmedel för att försäkra dig om att du doserar rätt mängd tvättmedel.

Tryck här för att ladda ner din tvättguide