hoppa till innehållet
A close up of droplets on a leaf

Hållbara inköp

Unilevers arbete för att skydda planeten genom att välja ingredienser från hållbara och förnybara källor.

Vi vet vad våra användare får ut av våra produkter: rena, fräscha kläder och friheten att gå ut och smutsa ner sig igen. Vårt engagemang för miljöfrågor innebär dessutom att vi tänker länge och noggrant på vad vi tillsätter i våra produkter. Varifrån kommer våra ingredienser? Hur får vi tag på dem? Och vilken påverkan har de på vår planet?

Ren, inifrån och ut

Oavsett om det gäller energin vi använder i våra tillverkningsprocesser eller ingredienserna som gör våra produkter så effektiva strävar vi efter att hitta källor som varken påverkar planeten eller framtida generationer på något negativt sätt. Vi tar hänsyn till sociala, etiska och miljömässiga faktorer när vi väljer våra leverantörer och vi tillämpar samma standarder överallt i världen där våra produkter tillverkas, säljs eller används. Vi har fått en bra start, men vet att det finns mer att göra och vi är fast beslutna att få det att hända.

Ingredienser som leder till förändring

Fossila bränslen

När det gäller den energi vi använder i vår produktion har Unilever sedan september 2019 arbetat med 100 % förnybar el i sina produktionsanläggningar på fem kontinenter. Vi går ännu ett steg längre: Vår Clean Future-vision har som mål att avlägsna alla kemikalier som baseras på fossila bränslen från våra rengöringsprodukter senast 2030.

Palmolja

Palmolja används i många rengöringsmedel i hushållen. När den inte produceras på ett hållbart sätt kan den påverka både miljön och mänskliga rättigheter på ett negativt sätt. Vi på Unilever har arbetat hårt de senaste femton åren för att göra hållbar palmolja till standard i branschen. 2019 var 99,6 % av vår palmolja hållbart framställd och vi arbetar med de sista 0,4 procenten. År 2023 ska all vår palmolja vara helt avskognings- och exploateringsfri.

Mineraler

Vissa mineraler är väldigt användbara i våra produktsammansättningar. Vi är medvetna om att mineralutvinning är problematiskt ur hållbarhetssynpunkt och gör därför allt vi kan för att framställa de som vi använder på ett rättvist sätt. Vår policy för ansvarsfulla inköp innebär att vi endast arbetar med leverantörer som delar våra höga standarder för mänskliga rättigheter och arbetsvillkor.

2015 skapade vi tillsammans uppförandekoden för ansvarsfull utvinning (Code for Responsible Extraction, CORE), en global standard för att uppmuntra ökad transparens i vår leverantörskedja. Vi spårar material tillbaka till deras utvinningsplatser och hjälper våra leverantörer att uppfylla rättsliga krav, förbättra arbetsförhållandena och minska miljöpåverkan. Omkring 70 % av våra mineraler och metaller kommer från leverantörer som uppfyller CORE-normerna, och vi kommer inte nöja oss förrän vi nått 100 %.

Hållbara ingredienser är en källa till lycka

Vi har gjort stora framsteg även på andra områden. Alla enzymer i våra produkter är biologiskt nedbrytbara proteiner av naturligt ursprung. Vi använder numera en förnyelsebar smutsavgivande polymer i vårt nya Via flytande tvättmedel. Vi arbetar även med våra doftblandningar. Just nu är den ungefär 80 % biologiskt nedbrytbar. Vi planerar att använda bioteknik för att hitta ännu fler förnybara och hållbara doftingredienser och nå 100 % så snart som möjligt.

Våra tvättmedel är en källa till lycka och vi arbetar hårt för att se till att vi även väljer förnybara ingredienser från hållbara, välmående källor.

VI LÄGGER STOR VIKT VID ATT HITTA KÄLLOR SOM INTE HAR NÅGON NEGATIV PÅVERKAN PÅ VARE SIG PLANETEN ELLER FRAMTIDA GENERATIONER.