hoppa till innehållet
Grön skjorta med återvinningslogotyp

Unilevers plan för ett hållbart liv

Unilevers plan för ett hållbart liv

I en värld där klimatförändringar accelererar, klimatuppvärmningen skyndas på och vattenbrist är vardag för fler och fler människor, anser vi att det är vårt jobb att vara en del av lösningen och inte problemet. Därför har vi på Unilever beslutat att starta Unilevers plan för ett hållbart liv.

Som en av många Unileverprodukter har Via en stor roll i att uppnå visionen om en mer hållbar framtid. År 2020 är vårt mål, att samtidigt som vår verksamhet växer, halvera den påverkan våra produkter har på miljön. En hållbar livsstil är vår drivkraft i allt vi gör och det förändrar även hur vi tillverkar våra produkter.

Vi är fast beslutna att göra vår del för miljön, detta genom att titta på innehållet i våra produkter samt på tillverkningen och förpackningarna. Sedan 2008 har vi jobbat med att ändra formulan i våra pulvertvättmedel för att göra den mer effektiv och koncentrerad, och även minskat den rekommenderade dosen per tvätt.

Tack vare detta kan våra produkter leverera samma effektiva resultat men med mindre doser tvättmedel. Vias koncentrerade tvättmedel är inte bara skonsammare för miljön för att du doserar mindre – det kräver också mindre förpackningsmaterial vilket resulterar i att vi kan frakta fler produkter i varje transport och därmed spara energi.

Åtgärder för att minska effekterna av varje tvätt på miljön

Vi lovar att göra vår del för miljön – men vi behöver också din hjälp med att använda våra produkter på ett hållbart sätt. 58 % av växthuseffekten kommer från konsumenten, huvudsakligen genom upphettningen av vatten för tvätt och tvättmaskiner.

Därför kan enkla val, såsom att använda snabba tvättprogram och tvätt i lägre temperaturer, göra en stor skillnad. Här är några enkla steg du kan ta för en mer hållbar tvätt:

Använd snabba tvättprogram för att spara vatten och energi. Om 26 miljarder tvättprogram i Europa hade ställts in på 30 minuters tvättprogram istället för 2,5 timmar, hade vi kunnat spara in på 40 miljarder timmar i maskintidsanvändning och programtid. Tvätta i 30°C för att spara energi. Våra produkter ger skinande ren tvätt redan vid 30°C.

Tvätta fulla maskiner. En välfylld last innebär färre tvättar, vilket minskar förbrukningen av vatten och energi. Våra produkter ger lika ren tvätt vid en välfylld tvättmaskin som en halvfylld. Använd flytande tvättmedelsprodukter för att minska koldioxidutsläpp. Flytande produkter använder inte endast mindre förpackningsmaterial utan sliter också mindre på miljön. Om alla använde koncentrerade produkter skulle det vara detsamma som att ta en miljon bilar från vägarna.

Dosera rätt för att minska avfall. Våra produkter garanterar att tvätta bort de svåraste fläckarna med rätt dosering – håll utkik efter våra doseringsmått på baksidan av våra förpackningar. Dessa små och enkla förändringar kan ha en enormt stor positiv inverkan. Vi vill alla bevara miljön för våra barn som ska ut i världen, bli smutsiga och samla nödvändig erfarenhet för resten av livet.

För att veta mer, besök vår rapport om hållbar miljö.