bubblor i vatten

Ekotvätt: Hur man sparar vatten och energi

Hur kan jag spara vatten och energi hemma och ändå uppnå bra tvättresultat? Klicka här för mer information!

Vatten är grundläggande när du ska tvätta dina kläder, men det är också en av jordens viktigaste källa. Hur kan vi då spara på vatten, spara energi, skydda miljön och samtidigt få alldeles ren tvätt? Oavsett om du tillhör en av de 50 miljoner hushåll runt jorden som knappt har vatten-resurser eller de 10 % (mer än 700 miljoner jorden runt) som fortfarande saknar regelbunden tillgång till rent vatten, har vi alla en sak gemensamt: vi kan inte leva utan vatten.

Du kanske också har märkt att det krävs en hel del vatten när vi tvättar? 22% av vattnet vi använder oss av i hushållen går nämligen åt till att tvätta kläder. Så vad kan vi då göra för att dra ner på hur mycket vatten vi använder?  

Dra ner på tvätt-tiden

En tvättmaskin med standardkapacitet på 5 kg, använder i genomsnitt 11 liter vatten per maskintvätt för varje bomullstvätt maskinen tvättar i 40o C, det betyder alltså 50 liter vatten per omgång tvätt. Det snabbaste sättet att spara vatten och energi är därför att använda kortare tvättprogram.

Om Europas 26 miljarder tvättar drog ner tvätt-tiden från 2 timmar till 30 minuter, hade vi kunnat spara runt 40 miljarder timmar maskintvätt, vilket i sin tur hade sparat vatten och energi. Det betyder även mindre belastning på din tvättmaskin som ger den längre hållbarhet. En annan fördel är även att det är mer ekonomiskt att tvätta med full maskin eller att använda sig av tvättprogram som kör halv maskin om det finns tillgängligt.

Det kan även vara värt att överväga hur ofta du tvättar olika plagg. När vi tvättar för hand har vi mer kontroll över hur mycket vatten vi använder oss av. Därför har vi utvecklat Via tvättmedel som genast minskar skumbildning och neutraliserar medlet så att du nu bara behöver en hink med vatten för varje omgång tvätt.  

Använd kalltvätt för att spara energi

Den mesta energi går åt till att värma upp vatten. Det motsvarar 80 % av energin vid en vanlig maskintvätt. Vi rekommenderar att tvätta de flesta plaggen i 30˚C för att spara energi.

Ofta tror många att kläderna inte blir ordentligt rena utan varmt vatten när egentligen många plagg (som ömtåliga eller färgkänsliga plagg) faktiskt föredrar kallare tvätt-temperaturer och många fläckar kan lösas upp genom att blöta plagget i förväg. Klicka här för råd om hur du får bort specifika fläckar. Vi har dessutom jobbat hårt för att utveckla effektivare produkter; vårt Via tvättmedel är perfekt för lägre temperaturer och kortare tvättprogram.  

Spara tvättvattnet

När du är klar med din handtvätt är detta vatten fortfarande en värdefull resurs. Använd vattnet till att möjligtvis rengöra trädgårdsgången, köket eller dina barns cyklar. För flera råd om hur du sparar vatten och energi i hemmet, klicka här.

Har du flera råd på hur du sparar vatten och energi i hemmet? Dela gärna med dig av dina råd i kommentarfältet nedan.