hoppa till innehållet
Så sparar du vatten tillsammans med ditt barn

Så sparar du vatten tillsammans med ditt barn

Att lära sig spara på vattnet kan få ditt barn att börja intressera sig för miljön och samtidigt spara pengar åt dig! Läs vidare för att få praktiska tips på hur du kan lära ditt barn att spara på vattnet.

Vattenhushållning är en viktig del när det kommer till att ta hand om vår omvärld. Många föräldrar har sett att de genom att lära sina barn hur de kan spara på vattnet väcker ett intresse för miljön och planeten som sedan håller i sig – samtidigt som de sparar lite pengar på kuppen. Vi på Via bryr oss om vattenhushållning och tycker att det är viktigt att spara vatten – du kan läsa mer om hållbarhet och tvätt här.

I den här artikeln berättar vi hur viktigt det är med vattenhushållning och ger dig och dina barn några användbara tips på hur ni kan spara vatten hemma hos er.

SPARA VATTEN NÄR DU TVÄTTAR

Det finns många enkla sätt att spara vatten när man tvättar. Försök tvätta färre maskiner och se till att fylla maskinen helt istället för att köra många halvtomma maskiner. Sortera tvätten noggrant så slipper du tvätta lika många maskiner. Genom att sortera tvätten minskar nämligen risken att hitta en vit skjorta eller något annat avvikande plagg under en hög kulörtvätt. På så sätt slipper du tvätta plagget separat och kan istället köra det tillsammans med andra vita plagg.

  • Att tvätta fulla maskiner är det bästa sättet att spara på vatten när man tvättar. Det är slöseri att köra tvättmaskinen med några enstaka plagg i. Se till att dina barn är medvetna om detta och plockar fram all sin smutstvätt på en gång. Då blir det enklare att fylla maskinen.

  • Gör det enkelt att sortera tvätten genom att ha flera tvättkorgar hemma för vitt, mörka färger, starka färger, kraftigt nedsmutsat och skontvätt. Lär dina barn att lägga tvätten i rätt korg och beröm dem när de gör det. Eftersom sorteringen redan är gjord blir det även enklare att fylla maskinen.

  • Gör ett schema för när du ska tvätta olika typer av tvätt, då detta också gör det enklare att fylla maskinen. Om ni exempelvis tvättar mörka kläder på onsdagar och vita kläder på lördagar vet barnen när de ska samla ihop respektive typ av tvätt. Att tvätta en full maskin med färgade kläder en gång i veckan är mycket bättre än att tvätta två halvfulla maskiner var fjärde dag.

  • Ställ in tvättmaskinen på att tvätta en halv maskin om denna funktion finns. Det är ett väldigt enkelt och smart sätt att spara vatten! Förutom att spara vatten kan du även spara energi genom att köra maskinen på ett program för snabbtvätt eller på lägre temperatur. Via flytande tvätt är ett tvättmedel som fungerar utmärkt på tuffa fläckar, till och med på snabbprogram med temperaturer från endast 30 grader.

SÅ HÄR SPARAR DU VATTEN HEMMA: I BADRUMMET

Goda vanor vid klädtvätt är förstås bara ett av många sätt att hushålla med vattnet. Här följer ytterligare några tips på hur barnen kan spara på vattnet när de tvättar sig!

  • Ta korta duschar — Långa, varma duschar förbrukar mycket vatten och energi. Om barnen vänjer sig vid att bara duscha i fem minuter kommer de att spara mycket vatten under många år!

  • Väntar ni ofta på att vattnet i duschen ska bli varmt? Sätt en hink i duschen för att samla upp vattnet — Det är ett riktigt bra sätt att spara vatten på tillsammans med barnen eftersom ni sedan kan använda vattnet till att vattna krukväxter eller trädgårdsväxter tillsammans.

  • Stäng av kranen istället för att låta den stå och rinna — Barn låter ofta kranen vara på när de borstar tänderna eller tvålar in händerna. Lär dem istället att stänga av den så sparar de vatten åt planeten och på sikt även pengar åt dig.

Det här är bara några enkla tips som du och dina barn kan följa för att göra skillnad. Vilka tips gillade dina barn mest? Berätta för oss hur ni sparar vatten hemma hos er!