Skip to content
Ge dina värdefulla ylleplagg den omsorg de förtjänar

" />
Vitt ull

Stickat – ylle och akryl


Vanliga tvättmedel innehåller ingredienser som hjälper till att avlägsna smuts från hårt smutsade kläder, men de gör samtidigt tvättlösningen basisk. Alkaliska lösningar kan påverka de färgämnen som används i ylle och orsaka att färgen bleknar eller släpper.

Vid höga doser kan alkaliska lösningar till och med angripa själva yllefibrerna och försvaga deras struktur så att de lättare går av. Detta betyder inte bara att plagget slits ut snabbare – det kommer inte heller att vara lika vackert eller skönt att bära. Tvätta inte ylle i hett vatten eftersom det kan göra att plagget släpper färg och skada yllefibrerna.

Vattnet bör istället vara fingervarmt.

Tips:

Undvik att låta vattnet rinna direkt på dina ylleplagg eftersom det kan göra yllefibrerna matta.

Hand- eller maskintvätt?

Ylle är en känslig fiber och bör alltid hanteras med försiktighet. Vissa ylleplagg kan tvättas i maskin (kontrollera alltid etiketten noga först). Innan du lägger något ylleplagg i maskinen bör du dock se till att:

  • Skötselråden anger att det är tvättbart
  • Följa anvisningarna på skötselrådsetiketten. Använd ett icke-enzymatiskt tvättmedel. Vi rekommenderar Y3.
  • Använda rätt tvättprogram – ju mildare desto bättre. Läsa maskintillverkarens bruksanvisning om du är osäker.
  • Handtvätta ylleplagget om det inte är maskintvättbart eller om du är osäker. Massera då försiktigt plagget i tvättkaret eller bunken under några minuter och krama sedan försiktigt ur så mycket vatten som möjligt.
  • Våta ylleplagg ska aldrig vridas ur eftersom det kan göra att plaggen förlorar formen

Sköljning: Var försiktig

Skölj ylleplaggen väl efter handtvätten. Använd samma vattentemperatur som vid tvätten. Krama försiktigt ur så mycket vatten som möjligt.

Torkning: Centrifugera inte känsliga ylleplagg

Centrifugering i tvättmaskin rekommenderas inte för mycket ömtåliga ylleplagg som mohair och angora. Rulla istället in dem i en handduk och krama försiktigt ur så mycket vatten som möjligt. För att avlägsna överflödig fukt från andra typer av ylle kan du använda en mycket låg centrifugeringshastighet (läs skötselråden).

När överflödigt vatten är borta vänder du plagget ut och in och placerar det på en plan yta för att torka, så att det återtar sin ursprungliga form och storlek. Se till att ylleplagget inte torkas i direkt solljus för att undvika missfärgning. Torka aldrig ylle i torkskåp eller nära eld eller värmeelement.

Strykning Använd ånga

Många ylleplagg behöver inte strykas, men mycket mjuka tyger kan se bättre ut om de pressas. Använd alltid fuktig värme. Om du inte har något ångstrykjärn kan du placera en ren, fuktig trasa ovanpå plagget och stryka försiktigt genom att lyfta och sätta ned strykjärnet istället för att skjuta det fram och tillbaka. Stryk inte blöta kläder – vänta tills de är torra eller nästan torra.

Stickad akryl:

Akryl har lätt för att töjas ut, så följ noga skötselråden på varje plagg. Det kan betyda skillnaden mellan en kofta som sitter som en handske och en som bara hänger löst.

Dekorationer:

Dekorationer på plagg kan påverka hur de bör tvättas eller vilken produkt som bör användas. Om ett plagg exempelvis har en krage av läder kan skötselråden säga ”Endast kemtvätt” även om resten av plagget kan tvättas i vatten.