Skip to content
Klicka här för effektiva tips som enkelt och snabbt får bort tomatfläckar från kläderna.

" />
Sked med tomatsås från en behållare

Ta bort tomatfläckar från kläder


Tomatsåsbaserade rätter som korv stroganoff och köttfärssås har länge varit barnens middagsfavoriter. Tomatsås är både nyttig och lätt att laga och barnen älskar att äta den, men den har ju en tendens att hamna överallt - speciellt på barnens kläder. Vi har alla känt ångesten över att upptäcka en stor röd tomatfläck – speciellt tomatfläckar på vita kläder.

Om du oroar dig över hur du ska få bort tomatsåsfläckar från kläder, så finns lösningen här – med de rätta produkterna och metoderna så är fläckborttagning en ganska enkel procedur. Med denna enkla steg-för-steg guide får du lära dig några effektiva sätt att få bort tomatsåsfläckar. 

Ta bort tomatsåsfläckar från kläder

Var noga med att läsa tvättlappen på dina kläder för specifika tvättinstruktioner innan du börjar ta bort fläcken. 

  1. Var snabb! Det är viktigt att behandla tomatfläckar på kläder innan de har satt sig. Så fort du ser fläcken, behandla med detsamma! Börja med att dutta försiktigt på fläcken med en pappershandduk eller ren trasa (gnugga inte) för att få bort all lös sås från tyget.
  2. Spola fläcken under kallt vatten. Varmt vatten gör att fläcken sätter sig ännu mer. Var noga med att hålla baksidan av fläcken direkt under kranen – vattentrycket hjälper varsamt till att spola bort fläcken istället för att sprida sig i tygfibrerna.
  3. Förbehandla fläcken. Använd ett bra tvättmedel som Via Flytande och gnugga in det försiktigt i och runt fläcken. Om det är vita kläder så kan du även använda ett milt blekande ämne som citronsaft eller utspädd ättika – testa dock alltid på ett litet område innan och läs instruktionerna på tvättlappen först. Låt verka i några minuter och spola sedan med mer kallt vatten.
  4. Blötlägg fläcken. Om steget ovan inte får bort fläcken, prova då att blötlägga den i outspädd ättika eller varm mjölk i några timmar. Skölj igen och tvätta som vanligt med Via Flytande.
  5. Låt torka i solen. Visste du att solens strålar fungerar som ett naturligt blekmedel? Om tomatfläckarna inte har gått bort helt från plagget när det kommer ut ur tvättmaskinen så kan du låta det hänga ute i solen ett tag. Fläcken bör blekas bort samtidigt som tyget torkar.
  6. Om fläcken sitter kvar, prova då med en isbit. Ibland märker du inte att du böranvända fläckborttagning på tomatfläckar eller andra fläckar förrän fläcken satt sig. Få inte panik, utan upprepa helt enkelt steg tre och gnugga med en isbit över fläcken samtidigt som tvättmedlet absorberas. Använd sedan lite utspädd ättika för att lösa upp den sista återstoden av fläcken.

Det var det! Nu kan du luta dig tillbaka och slappna av vid middagsbordet utan att behöva oroa dig över de där förargliga tomatfläckarna. 

Hjälpte de här tipsen dig? Har du något annat råd du skulle vilja dela med dig av? Har du tips på hur man får bort tomatsåsfläckar hemma? Dela gärna med dig och skriv i kommentarsfältet nedan!