Skip to content
Lekande barn i högt gräs

Hur man får bort gräsfläckar

Om dina barn har varit ute och lekt på gräsmattan hela dagen, så är chansen stor att de kommer hem lyckliga och glada, men också att de har råkat få gräsfläckar på kläderna. Det är en klassisk tvättutmaning som alla föräldrar har stått inför någon gång: Hur får man bort gräsfläckar? Eftersom vi inte vill att du ska spendera alltför mycket tid på att grubbla över den här frågan, så har vi sammanställt en lista med enkla instruktioner på att ta bort gräsfläckar snabbt och smidigt! 

Förberedelser för att få bort gräsfläckar

Innan du försöker få bort gräsfläckar på kläder så bör du:

  • Kontrollera tvättlappen på plagget det har blivit fläckar på. På det sättet tar du enkelt reda på den högsta temperaturen som plagget kan tvättas i och kan samtidigt se om det finns några specialinstruktioner som behöver följas när det kommer till tvättning eller torkning.
  • Välj ett lämpligt tvättmedel. Tvättmedlen i Vias serie är speciellt tillverkade för att passa olika typer av tyg, färger och även personer med känslig hy. Försäkra dig om att tvättmedlet du använder passar både plagget och dess ägare, eftersom att det kommer att se till att du får det bästa och mest effektiva resultatet.

Att ta bort gräsfläckar på kläder

Om du är osäker på hur du ska ta bort gräsfläckar från kläder så kan det vara bra att gå till din närmaste kemtvätt för råd och tips. Testa alltid produkter först på en osynlig del av plagget för att försäkra dig om att det tål produkten. Följ sedan de här stegen:

  1. Välj ett lämpligt Via flytande tvättmedel och använd det som fläckborttagare. Gnugga in en liten mängd tvättmedel i fläcken.
  2. Låt tvättmedlet verka i fem till tio minuter.
  3. Skölj bort tvättmedlet från fläcken med rent vatten.
  4. Om fläcken inte har försvunnit, gnugga försiktigt på den med lite T-sprit (finns att köpa hos närmaste järnaffär) och skölj sedan med vatten som blandats med tvål eller tvättmedel. Den här metoden bör inte användas om ditt plagg är tillverkat av acetat eller triacetat.
  5. Tvätta plagget i tvättmaskinen tillsammans med kläder i samma färg och material.
  6. När tvättprogrammet är klart, kontrollera plagget för att se om fläcken har försvunnit helt och hållet innan du torkar det.

Det kan vara svårare att få bort gräsfläckar från vissa material – gräsfläckar på jeans kan t.ex. vara lite bökiga att få bort. Då kan det hända att du behöver upprepa processen mer än en gång.

Och var försiktig – fläckar tenderar att sätta sig i tyg om du låter dem torka.Häng bara upp ditt plagg för torkning eller stoppa det i torktumlaren efter att du försäkrat dig om att fläckarna är helt borta!

Hur tar man bort gräsfläckar på kläder? Har du några egna tvättips eller knep som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna här nedanför!