Skip to content
Effektiva knep för att lätt få bort nagellack från kläder, mattor och andra textilier.

" />
Kommer rött nagellack ur en upp och nervänd behållare

Hur får man bort nagellack från kläder?


Barn älskar att experimentera med nagellack – det betyder ju tyvärr att fläckar lätt kan uppstå. Vi vuxna kan ju självklart också råka ut för en nagellacksolycka någon gång då och då! Så hur gör du då för att hindra den där glammigt röda eller metalliska lila färgen från att förstöra dina kläder för alltid?

Den här artikeln lär dig några beprövade husmorstips för att ta bort nagellack från kläder, möbeltyger och andra textilier som kan finnas i hemmet, utmärkta knep för att hjälpa till att behandla fläckar som uppstått om du råkat slinta med penseln eller spilla ut färg. 

Hur får man bort nagellack från kläder: vilket slags tyg?

Det första steget är att noggrant läsa tvättlappen på plagget som råkat få en fläck – det kan tänkas att du även behöver hindra din blivande lilla skönhetsterapeut från att spilla ut mer nagellack, så försäkra dig om att alla nagellacksflaskor är undanstoppade i säkert förvar, där inga små händer kan nå dem. Så, tillbaka till fläckborttagningen: hur du behandlar fläcken kommer att bero på vilket slags tyg det är. Tyger kan i regel delas upp i två grupper: tvättbara och icke tvättbara tyger.

Till tvättbara tyger räknas bomull, linne, akryl, nylon och polyester. Till icke tvättbara plagg räknas ull, silke, modakryl, viskos, acetat och triacetat. Om nagellacket fortfarande är blött, dutta eller skrapa då bort så mycket som möjligt med en sked eller en servett – var noga med att inte pressa eller arbeta in nagellacket djupare i tyget. Följ sedan de av anvisningarna nedan som är lämpliga för den typ av tyg du behöver behandla.

Att ta bort nagellack från tvättbara kläder

Vår enkla steg-för-steg guide för tvättbara plagg är enkel och snabb att följa:

  1. Lägg tyget med fläcken nedåt på hushållspapper - detta gör att nagellacket kan sugas upp av hushållspappret medan du fortsätter med de nästföljande stegen. Kom ihåg att skrapa bort allt löst nagellack först.
  2. Ta lite nagellackborttagningsmedel (aceton) och testa det på en liten, diskret del av tyget först – t.ex. insidan av en fåll eller en ärm. Försäkra dig om att acetonet inte förstör färgen på tyget. Om detta är fallet, behandla då plagget som om det vore icke tvättbart istället.
  3. Badda på baksidan av fläcken med aceton upprepade gånger – Använd en ren trasa eller en bomullsrondell indränkt i aceton för att göra detta. Fläcken borde nu föras över till trasan eller rondellen, samt även sugas upp av hushållspappret under. Flytta med jämna mellanrum på tyget så att det hela tiden ligger mot rena delar av hushållspappret. Ta en ny trasa eller bomullsrondell om och när det blir nödvändigt, och fortsätt att badda med aceton.
  4. Tvätta som vanligt i tvättmaskinen – När färgen från nagellacket är borttagen med hjälp av acetonet, ha då på ett fläckborttagningsmedel eller ett flytande tvättmedel som Via på fläcken som förbehandling för att hjälpa till med fläckborttagningen. Kasta in plagget i tvättmaskinen och tvätta med en dos Via Flytande eller en Via Tvättkapsel. Kom ihåg att följa doseringsinstruktionerna på förpackningen och att tvätta enligt instruktionerna på plaggets tvättlapp.
  5. Kontrollera för att vara säker på att fläcken är borta – Om inte, upprepa då steg 3 och 4 för att få bort så mycket som möjligt av fläcken innan du utsätter plagget för hög värme genom att stryka eller torktumla det. Värme kan göra att fläcken sätter sig ännu mer i tyget.

Att ta bort nagellack från icke tvättbara kläder

Ömtåliga tyger kan förstöras av aceton, så var extra försiktig och följ de specifika instruktionerna för att se till att tygerna klarar sig. Skrapa eller dutta genast bort allt löst nagellack som torkat eller fortfarande är blött. Läs sedan plaggets tvättlapp – handtvättsymbolen kan ibland hittas på vissa ömtåliga plagg, så med dessa kan du försöka få bort fläcken genom att tvätta plagget för hand med ett milt specialtvättmedel för silke eller ull.

Det säkraste alternativet efter att ha tagit bort allt löst nagellack är dock att ta plagget direkt till kemtvätten. Där kan du få expertråd för just ditt material och försäkra dig om att plagget inte hamnar i soporna!

Många av stegen för att ta bort nagellack från matta och möbeltyg är desamma som för kläder – badda med aceton på fläcken upprepade gånger eller gå till ett proffs för att få specifika råd (var bara noga med att läsa tillverkarens rengöringsanvisningar och testa acetonet på ett diskret område av mattan först). Oroa dig inte – nagellacksfläckar kan verka läskiga men med rätt metod så kan du se till att spillda färger snabbt tas bort från dina kläder och hushållstyger.

Så nu finns det ingen ursäkt till varför du inte skulle unna dig själv en hemmamanikyr, vare sig du gör den själv eller med hjälp av din småtting! 

Hur får man bort nagellack på kläder efter att man råkat spilla? Dela med dig av dina tips och knep i kommentarerna nedan.