Prova nya aktiviteter

Det behöver inte kosta skjortan att prova på nya aktiviteter med barnen. Lek behöver inte vara en dyr investering, men den kan ge stor utdelning.

Självklart förstår vi den ekonomiska press som många familjer lever under, så det är knappast förvånande att nästan 20 procent av föräldrarna i världen oroar sig för nya aktiviteter på grund av kostnaden.Men om man betänker att fyra av de fem aktiviteter som barnen helst skulle vilja ”prova på” inkluderar billiga (eller kostnadsfria) aktiviteter som:

  • Mountainbike (26 procent)
  • Åka rutschkana (13 procent)
  • Göra en stor tårta (10 procent)
  • Rulla nedför en kulle (9 procent)

...så blir det uppenbart att denna oro är överdriven. Och då har man inte ens tagit hänsyn till de övriga aktiviteter som barn över hela världen skulle vilja prova på – från fingermålning till att hoppa i en stor, lerig pöl.  Hur enkelt och självklart det än låter så vill många barn bara ha mera skoj utomhus!

En av de saker vi föräldrar helst vill göra är nog att dela nya upplevelser med våra barn och få underbara minnen tillsammans. Det kanske inte alltid känns som att våra barn också vill det – men i själva verket är det ett stort antal barn över hela världen (hela 63 %) som vill umgås, prova på nya aktiviteter och göra saker tillsammans med vänner eller familj. Så om vi provar på nya saker tillsammans blir alla lyckligare!

Vi föräldrar känner oss nöjda när våra barn får komma utomhus och det kan vara avgörande för deras utveckling att få bli smutsig och helt enkelt vara barn. Det fyller dem med självförtroende och oss med stolthet. Barn kan upptäcka olika förmågor inom olika områden, och det viktiga är inte vilket område det är utan att vi uppmuntrar dem att göra något.

Barn ges allt färre möjligheter att leka, njuta och att lära sig genom sin egen nyfikenhet och upptäckarglädje. Vi måste alla hjälpas åt för att övervinna det som hindrar barnen från att leka, och låta barnen vara barn längre!