6 viktiga tips för barnsäkerhet hemma och i trafiken

Barnsäkra ditt hem med den här enkla guiden på barnsäkerhet i hemmet och i bilen. Här hittar du tips på enkla åtgärder för en säkrare vardag!

Barnsäkerhet är viktigt att kunna för både föräldrar och barn. Ett av målen med att prata om säkerhet är att barnen själva lär sig om barnsäkerhet i hemmet och utomhus. Ett bra sätt att introducera barnsäkerhet är att från början göra dem uppmärksamma på säkerheten hemma, i trädgården och när de åker bil. Barn kan till och med tycka att det är roligt att lära sig om säkerhet om man tar tag i frågan på rätt sätt! Här följer en enkel guide med 6 enkla tips när det gäller barnsäkerhet i hemmet och i bilen:

Barnsäkerhet i bil

Bilbarnstol

Att se till att ditt barn sitter i bilbarnstol är jätteviktigt och enligt svenska trafiksäkerhetsregler så ska alla barn som är kortare än 135 centimeter använda antingen bilbarnstol, bältesstol, babyskydd eller bälteskudde, beroende på längd och vad som passar ditt barn bäst. Ett ökat antal läkare och forskare rekommenderar dessutom att barn använder bältesstol eller bälteskudde tills de är 10–12 år. För mer information om barnsäkerhet i bilen och i trafiken så har Trafiksäkerhetsverket en praktisk guide här

Säkerhetsbälte

Att använda säkerhetsbälte är en självklarhet för de flesta idag, men ibland så kan det tyvärr hända även den bästa att säkerhetsbältet glöms bort! Se till att från början alltid ha på dig ditt eget säkerhetsbälte för att föregå med gått exempel för ditt barn. Lär ditt barn om hur viktigt det är att använda säkerhetsbältet så snart de är gamla nog att förstå, så kommer det snabbt att bli en naturlig del av varje bilresa!  

 

Barnsäkerhet i hemmet

Säkerhet i trädgården

Att spendera tid i trädgården är underbart kul för både barn och vuxna och vare sig det är sommar eller vinter så finns det nästan alltid något kul att hitta på i trädgården! Att lära dina barn om säkerhet utomhus är viktigt oavsett vart du bor. Trots låga hastigheter och begränsat antal bilar så är det t.ex. i villaområden lika viktigt att tänka på trafikreglerna i som i ett innerstadsområde – det är därför alltid bra att vara uppmärksam på barnsäkerheten utomhus och lära dina barn om potentiella risker. 

Se till att ni har ett stadigt och säkert staket runt er tomt och en grind med barnsäkert lås som hindrar barnen från att springa ut på gatan. Var noga med att tala om för dem varför de ska stanna på gräsmattan och inte får springa ut på gatan – barn är ofta duktiga på att ta till sig anvisningar så länge de förstår anledningen bakom!

Och varför inte göra grinden eller staketet till ett roligt pysselprojekt? Ta fram penslarna och målarfärgen och måla ett fint motiv på staketet med dina barn! När dina barn är stora nog så är det också bra att börja förklara trafikregler och hur trafikljus fungerar för dem. På det sättet blir det en självklarhet för dem att följa reglerna så småningom.

Du kan göra det till ett roligt inlärningsmoment genom att komma på ramsor och rim som hjälper dem att komma ihåg reglerna eller hitta på en lek där ni t.ex. räknar hur många bilar som passerar innan det är säkert att gå över övergångsstället!

När barnen börjar cykla så är det viktigt att se till att de förstår reglerna helt och hållet så att det kan vara säkra när de cyklar och även när de är ute och går. Det är jätteviktigt att använda hjälm när man cyklar och glöm inte att det är lag på att använda cykelhjälm för barn upp till 15 års ålder! 

 

Barnsäkerhetsgrind för trappor

En barnsäkerhetsgrind kan vara en utmärkt lösning för småbarnsföräldrar. Att placera barnsäkra trappgrindar både ovanför och nedanför eventuella trappor i hemmet skyddar de allra minsta barnen från att bli nyfikna på trappor de egentligen inte bör utforska på egen hand. Idag finns ett jättebra och stort utbud av snygga och säkra grindar att ha hemma och det är en investering väl värd pengarna för att förhindra bulor och liknande!

 

Hällskydd på spisen

Visst luktar det gott när mamma eller pappa steker köttbullar? Hindra små fingrar från att bränna sig med ett hällskydd på spisen – en enkel och jättepraktisk uppfinning som är ett måste i alla småbarnshem.

 

Petskydd på eluttag

Nyfikna små fingrar, speciellt hos dem som precis börjat krypa, gillar att utforska precis allt som finns i huset, speciellt eluttag som sitter i lagom höjd! Därför är det jätteviktigt att se till att alla dina eluttag är barnsäkrade - de flesta eluttag har nuförtiden petskydd, men det är ändå en bra idé att dubbelkolla alla eluttag i hemmet för att se om det behövs några extra petskydd någonstans, speciellt när man har en nyfiken småtting hemma!  Hur har du barnsäkrat ditt hem? Dela gärna med dig om dina tankar kring barnsäkerhet i kommentarerna nedan!