Fyra aktiviteter att göra i skogen – Bygga trädkoja eller…

Roliga utomhuslekar att leka i skogen för hela familjen bygg en trädkoja eller gå på upptäcktsfärd! Här hittar du tips på aktiviteter att hitta på i skogen.

De svenska skogarna är en alldeles utmärkt plats att låta barnen uppleva naturen i året runt. Men hur kan man bäst underhålla dem medan de är där? Det finns väldigt många roliga aktiviteter att hitta på i skogen – och Via tvättmedel väntar hemma på dem om de kommer hem smutsiga.  

Skogsaktiviteter för barn

  1. Bygga koja i skogen.Alla duktiga äventyrare behöver en bas att utgå ifrån. Allt du behöver är en presenning eller några gamla lakan, samt kvistar och löv från skogen du befinner dig i. Denna artikel har jättebra tips på hur man kan börja med att bygga koja med barnen. Man kan även gå ett steg längre och bygga en trädkoja – se bara till att du har ett stadigt träd att bygga den i och håll ett öga på dina barn när de är uppe i trädet.Kom ihåg att såvida du inte äger marken du bygger på så måste byggnaden vara temporär. Om man vill bygga koja i ett träd under en skogsutflykt är det säkrast att hålla sig till de nedre delarna av stammen och använda de stadiga och grova grenarna som är placerade nära marken.
  2. Lek “Fånga flaggan”.Denna traditionella utmaning passar perfekt för hela familjen att leka i skogen. Leken är enkel: dela in er i två lag och ge varje lag en flagga (t.ex. en tygnäsduk eller liten tyglapp). Varje lag måste försöka hitta den av motståndarna som bär på flaggan (eller alternativt var de har gömt sin flagga) och ta den ifrån dem.Den första som lyckas få tag i motståndarens flagga vinner! Kvistar och löv fungerar perfekt som gömställen för barn i skogen, och under denna lek så lär de sig även hur de ska orientera sig och hitta i en skogsmiljö.
  3. Lär dig att använda kompass.Vem har sagt att orientering bara är för scouter? Skogsaktiviteter för barn kan vara både roliga och lärorika, speciellt om du kombinerar dem med att lära ut en sådan finurlig sak som att navigera med kompass. Ni kan tillsammans leta er fram till en speciell plats på kartan och låta barnen navigera – var bara beredd på att ta några omvägar utifall att de inte hittar rätt alldeles med detsamma.
  4. Ta dem på en upptäcktsfärd i skogen. Du kan kombinera detta med aktivitet nummer tre om du vill, men det är inget måste. Denna aktivitet kan vara så enkel som att man bara går genom skogen med barnen och försöker att hitta så många olika växter, insekter och djur som möjligt. Detta är en utmärkt skogsaktivitet eftersom de saker ni letar efter ändras med årstiden.På våren kan ni t.ex. leta efter blommor som snödroppar eller vitsippor, eller försöka få syn på en trana eller kornknarr. När sommaren är på ingång, varför inte försöka hitta de första förgätmigejerna eller skörda lite fläderblommor att göra saft av?

Det här är bara några av alla de aktiviteter du kan hitta på för barn i skogen. Ha så roligt som möjligt och oroa dig inte över smuts eller lerfläckar – våra tvättips löser dina fläckproblem. Har barnen råkat få blåbärsfläckar hittar du fläckborttagningstips för blåbär här!