Att göra egna smycken med barn

Att göra egna smycken är en kul aktivitet för hela familjen! Klicka här för att få inspiration och enkla instruktioner till att göra smycken.

Att göra egna smycken tillsammans med dina barn är riktigt roligt. Ni kan använda och återanvända mycket av materialen som kanske redan finns hemma och det är bara fantasin som sätter gränser! Låt barnen vara med och designa egna smycken att ge bort i julklapp eller födelsedagspresent. Eller varför inte behålla som egna smycken att lägga i smyckeskrinet?  

Många drömmer om att designa egna smycken, så varför inte börja redan nu med att tillverka egna smycken tillsammans med dina barn? Om det skulle råka bli lite fläckigt eller kladdigt under skapandets gång så har vi bra tips på hur du får bort färg och andra typer av fläckar här.

Kom ihåg att alltid hålla uppsikt över dina barn när de gör egna smycken.  

Att göra smycken med filtkulor

Det här är ett enkelt och spännande pyssel som använder tunt ullgarn för att göra jättefina filtkulor.

Ni behöver: tunt ullgarn och varmt vatten uppblandat med flytande tvål (tvålvatten).

  1. Ta en bit ullgarn och rulla det till en boll, stor nog så att den blir till en liten boll i din hand.
  2. Vik in ändarna i bollen så att de inte syns på utsidan av bollen.
  3. Börja blöta bollen med tvålvattnet och rulla den lätt mellan båda handflatorna så att den blir mer kompakt - observera att du inte ska trycka för hårt. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
  4. Fortsätt att rulla bollen mellan handflatorna i högst tio minuter. Du kommer att märka att den blir hårdare och hårdare, och då kan man öka trycket lite när man rullar.
  5. När bollen känns hård sköljer man ur tvålen och lägger bollen för att torka.
  6. Bollen kommer att krympa och bli ungefär hälften så stor när den har torkat.

I de allra flesta fall kommer eventuella skrynklor och ojämnheter att försvinna när kulan har torkat.  

Man kan blanda färger i samma boll och göra flerfärgade kulor, eller linda garn i avvikande färg runt kulan för att skapa ett mönster. Använd garnrester och gör ett färgglatt gäng kulor.  

Det är sen lätt att skapa egna smycken med filtkulorna. Gör armband, halsband eller girlanger till julgranen genom att helt enkelt använda en bit bomullsgarn, en stoppnål och trä upp kulorna på garnet. Eller varför inte använda ett fint snöre? Det här är ett gyllene tillfälle att lära ditt barn att använda en nål på ett säkert sätt, se bara till att hålla uppsikt över nålanvändandet från början till slut.  

Om ni gör armband eller halsband så kan man även montera ett smyckeslås om man så önskar. Smyckeslås finns att köpa i hobbyaffärer.  

Gör egna smycken med de allra minsta

För väldigt små barn så finns det enkla sätt att skapa egna smycken. Använd pasta med hål, till exempel makaroner eller penne. Låt barnen måla pastan med vanlig hobbyfärg anpassad för barn och lägg den att torka på ett underlag där den inte fastnar, t.ex. på engångstallrikar i plast eller på en bit plastfolie.  

När pastan har torkat träs den på en bit färgglatt garn, kanske i en färg som matchar den målade pastan? Ett annat tips är att använda så kallad pasta tricolore, alltså pasta som finns i tre färger i samma förpackning, den pastan brukar komma i grön, gul och röd.

Då hoppar ni helt enkelt över målningen helt och hållet så att dina barn kan börjar skapa sina egna originella smycken på nolltid!  Även de allra minsta barnen kommer med säkerhet att vara stolta över sina egenhändigt tillverkade egna smycken. Inspiration, finurlighet och lite praktisk utrustning är allt ni behöver för att tillverka egna smycken.  

Hur gör man egna smycken ? Om du har tips på hur du gör dina egna smycken, tveka inte att dela med dig i kommentarerna här nere!

Vill du tvätta mer miljövänligt? Ta vårt självtest här och få reda på knep och metoder som gör ditt tvättande ännu grönare.