Vattenexperiment för barn

Enkla vattenexperiment för barn att prova hemma eller i trädgården! Klicka här för en lista med de roligaste experimenten för barn.

Det är ingen hemlighet att barn älskar att leka och på sommaren är det underbart att få ha skoj med vatten och utföra roliga vattenexperiment! Vare sig din familj befinner sig på landet, vid havet eller hemma i stan så finns det en hel mängd olika enkla experiment för barn att testa under varma sommarlovsdagar.

Här kommer en lista på enkla experiment med vatten att prova på!

Några saker att tänka på innan ni börjar med era vattenexperiment:

 • Se till att vattnet ni leker med är rent och lämpat för barn.
 • Vattnet som används till vattenexperiment är till för att lekas med, inte för att drickas – ibland kan dina småttingar behöva påminnas om det en extra gång!

Vattenexperiment i trädgården

Gör en egen sprinkler!

Det här är ett jätteroligt och lätt experiment med vatten för lite större barn som är perfekt för trädgården. Ni behöver:

 • En stor tom PET-flaska, gärna en mjukare variant som är lätt att göra små hål i.
 • Vattentät tejp t.ex. gaffatejp.
 • En skruvmejsel eller mindre borr (OBS – får enbart användas med hjälp av vuxna!).
 • En fungerande trädgårdsslang som det går att tejpa på.

Börja med att fästa vattenslangens munstycke mot den tomma flaskans öppning med hjälp av gaffatejpen. Tejpa ordentligt så att inget vatten kan läcka ut. Hjälp sedan dina barn att göra flera små hål runtom på flaskan där de vill att vattenstrålarna ska komma ut.

Använd antingen en skruvmejsel eller en liten borr för att göra hålen, men var försiktig och låt aldrig barnen hantera verktygen ensamma! När hålen är gjorda och slangen väl fastsatt, lägg ut flaskan på gräsmattan och sätt på vattnet på högt tryck. Vips så har barnen en alldeles egen sprinkler som sprutar härliga vattenstrålar som de kan springa i hela dagen!

Måla med vatten

Under riktigt varma dagar så kan det vara bra med lätta och enkla experiment med vatten som inte kräver så mycket förberedelse. Det här är ett vattenexperiment som är perfekt för de mindre barnen. Allt som behövs för att måla med vatten är:

 • En liten hink med vatten för varje barn.
 • Rena penslar.

Låt barnen använda sin fantasi och börja måla! Bra ställen att måla på är asfalt, cement, träd, husväggar i sten o.s.v. Vattnet torkar olika snabbt beroende på hur varmt det är och en del av utmaningen är att hela tiden hitta nya bra platser att måla på!  

Vattenexperiment att göra hemma

Gör ett eget hav!

Det här är ett enkelt och fascinerande experiment för barn med vatten som lätt kan göras hemma. Dina barn lär sig om både olja och vatten och hur de inte kan blandas. Det här behöver ni:

 • En stor, tom PET-flaska med ordentlig skruvkork (inget vatten får läcka ut).
 • Blå karamellfärg.
 • En flaska matolja eller annan liknande olja.
 • En tratt.

Gör så här:

Fyll ca en tredjedel av flaskan med vatten med hjälp av tratten. Droppa i flera droppar av den blå karamellfärgen. Skruva på korken ordentligt på flaskan och låt ditt barn skaka flaskan så att färgen blandas ordentligt med vattnet. Fyll sedan på resten av flaskan med oljan och skruva på korken ordentligt. Låt ditt barn vända upp och ner på flaskan och se hur ett blått hav bildas där inuti!

Flaskan är nu fylld av ett havsliknande myller av bubblor och olika nyanser av blått och gult. Låt barnen experimentera med flaskan och se hur bubblorna blir fler när flaskan skakas mycket och hur de lugnar ner sig när flaskan får vara stilla. Fascinerande och samtidigt lärorikt – ett perfekt vattenexperiment för barn!  

Färga isbitar!

Ett enkelt experiment för barnen att göra själva som fungerar som en kul överraskning och som går att servera med saften en varm sommardag, eller varför inte på kalas? Gör så här:

 • Skaffa karamellfärg i lite olika färger, låt barnen själva välja vilka färger de vill ha.
 • Ta en tom isform och låt ditt barn fylla den med vatten. Var noga med att det inte rinner över kanterna så att vattnet inte flyter samman.
 • Låt barnen droppa i någon droppe karamellfärg per isbit, blanda lite om så önskas och ställ sedan in formen i frysen.
 • Nu börjar väntan. Låt formen stå i tillräckligt många timmar så att isbitarna hinner frysa helt. Ta sedan ut dem när det är dags att servera.
 • Sådär! Barnens egna färgade isbitar i olika färger är nu klara!

Har du egna tips på lätta experiment för barn? Dela med dig dina vattenexperiment i kommentarerna nedan!