Play-doh lera – recept på fem minuter

För att göra egen play doh lera behövs ett bra recept! Här hittar du ett enkelt och roligt recept på egen play doh som passar hela familjen.

Att göra egen play-doh är både kul och lärorikt för hela familjen. Det är en perfekt aktivitet för mörka vintereftermiddagar och hur spännande är det inte när det är klart och barnen kan börja skapa och göra trolldegs-pyssel med lera som de själva gjort! Det här receptet för att göra play-doh är enkelt och roligt för barnen att göra tillsammans med vuxna.  

Göra play-doh lera, recept

Ni behöver: 2,25 dl mjöl 2,25 dl vatten 1 matsked alun eller citronsyra 1 matsked matolja 0,8 dl salt Karamellfärger i olika färger En mikrovågsugn Gör en sats av receptet för varje färg på lera ni vill ha.

Så här gör ni:

  • Blanda vatten och olja i en skål eller behållare som tål mikrovågsugn. Tillsätt sedan några droppar karamellfärg i den färg ni valt ut och rör ner i blandningen.
  • Tillsätt nu alun, salt och mjöl till blandningen. Det är viktigt att röra i ingredienserna riktigt noggrant för att undvika klumpar i leran. Visst kan man ha roligt med play-doh även om den har lite klumpar i sig. Men det bästa resultatet uppnås genom att se till att få en jämn och klumpfri lera genom att blanda ordentligt från början!
  • Täck över skålen med en pappershandduk och kör blandningen i mikrovågsugnen i 30 sekunder.
  • Ta sedan försiktigt ut skålen och ta av pappershandduken, var försiktig så att du inte bränner dig, håll alltid varma föremål och köksredskap utom räckhåll för små händer.
  • Ta en slickepott och rör samman hela blandningen; var noga med att få med allt i botten och det som lagt sig runt kanterna.
  • Täck över blandningen med pappershandduken, ställ tillbaka den i mikron och kör ytterligare i 30 sekunder. Den totala mikrovågstiden har nu uppgått till en minut.
  • Ta försiktigt ut blandningen igen och rör om igen. Vart eftersom så kommer du se att blandningen alltmer börjar att likna play-doh!
  • Upprepa steget en tredje gång: Täck över med pappershandduken, ställ in i mikron och kör i 30 sekunder. Ta försiktigt ut skålen och blanda igen med slickepotten. Den totala mikrovågstiden kommer nu att ha uppgått till en och en halv minut.
  • Om din play-doh börjar se färdig ut nu, så kan du antingen låta den vara som den är eller köra den i ytterligare 30 sekunder i mikron för att få den helt klar. Den ska vara lagom mjuk och ha en formbar, slät konsistens.
  • När du upplever att den är klar, rör lite med slickepotten och låt blandningen stå i tre minuter så att den får svalna. Efter tre minuterna borde den vara sval nog att kunna bearbetas. Om du upplever att leran fortfarande är kladdig eller för lös, så kan du ställa in den i mikron i ytterligare tio sekunder för att få rätt konsistens. Upprepa detta tills du tycker att konsistensen är bra.

Sådär - nu är er alldeles egen play-doh klar. Dags att börja skapa och leka!   Se till att förvara leran i en burk med lock eller plastpåse som går att stänga ordentligt så att den inte torkar.

Kylen passar alldeles utmärkt som förvaringsutrymme.   Det finns massvis recept för att göra play-doh på olika sätt, men med det här enkla receptet behöver ni inte göra er play-doh lera i ugnen utan kan spara tid och energi genom att använda mikrovågsugnen.  

För mer pysselidéer så finns det en massa pyssel och andra aktiviteter för barn att hitta här.