Äventyrssafari utomhus

Vem sa att lärande och lek inte går att kombinera? Blanda spännande utomhuslek med upptäckter och lärande.

Här är några enkla, naturbaserade aktiviteter för barn. Såväl i parken som på balkongen finns det möjligheter för alla – som varken kostar skjortan eller tar lång tid.

Fröinsamling: 

Många blommor och träd i våra bostadsområden började som små frön, som kan anta många olika former. Ekar, tomater, bananer – de flesta av växterna runt omkring oss har frön.  Titta i ditt kök, din trädgård och i parken och se hur många olika frön du kan hitta.  När du har samlat in några olika frön och tagit reda på vilka de är kan du plantera dem eller rita en bild av vad fröet kommer att växa upp till.

Lövcollage:

Nedfallna löv finns överallt – på gatan, i balkonglådor, i din trädgård och i den lokala parken. Hur många olika sorter, färger och former av löv kan ditt barn hitta? Samla in så många du kan hitta och be ditt barn identifiera vilken växt de kommer ifrån genom att prata med föräldrar och grannar, titta i böcker, eller fråga någon som arbetar i en park. Gör sedan en bild eller ett collage av dem.

Barkgnuggning:

Barken ser olika ut för alla trädarter. Kan ni se skillnaderna? Ta med ett par pappersark och färgade vaxkritor nästa gång du är i parken eller trädgården. När du ser ett träd med intressant bark trycker du papperet mot det och gnuggar med kritan – snart har du en bild av barken.

Spåra:

Be ditt barn att spåra djur. När det har regnat kan du be ditt barn att söka efter spår av djur. Känner ditt barn igen dem? Finns det andra tecken på att djur varit framme – till exempel trasiga löv, brutna kvistar, grenar eller fjädrar från fåglar? Vad gör vissa saker i naturen vackra? Vad gör vissa saker i naturen läskiga, tråkiga eller intressanta? Vilka saker i naturen gillar ditt barn mest?

Lämna gärna en kommentar om du har några unika eller intressanta naturaktiviteter som dina barn gillar, eller om du har en historia att berätta.