hoppa till innehållet
  1. Hem/
  2. Smuts är bra/
  3. Roliga spel och lekar för barn inomhus och utomhus/
  4. 10 roliga lekar
Barn som leker på ett fält

10 roliga lekar

summary background
10 roliga lekar - För aktiva barn och vuxna som också vill leka!

10 roliga lekar

Här är förslag på tio roliga lekar och samarbetsövningar för barn. Många av lekarna kan utövas både inom- och utomhus!

Blixtlåsdragkamp

Antal: minst 6 Ålder: från 7 år Material: inget Underlag: grus, gräs, sand, asfalt, snö Beskrivning Deltagarna delas upp i två lag. Lagen ställer sig på led med ansiktena mot varandras motståndarlag. Rita en linje en bit bakom varje lag. Sedan kopplar de armkrok med motståndarna enligt blixtlåsprincipen. Det lag som drar motståndarna över sin egen linje har vunnit. Eftersom hela laget deltar är dragkampen en bra samarbetsövning för barn.

Fruktsallad

Antal: minst 10 Ålder: från 5 år Material: inget Underlag: gräs, grus Beskrivning En person utses till ledare. Han eller hon kan till exempel säga ”alla som har röda byxor byter plats!”. Då ska de som har röda byxor på sig byta plats med någon annan som också har det. Så kan ledaren fortsätta genom att säga olika saker, till exempel ”alla som tycker om potatismos byter plats”. Ledaren kan också fördela namn på olika frukter till deltagarna och sedan ropa ”alla bananer byter plats”, ”alla persikor byter plats” och så vidare.

I fruktsalladen gynnas alla av att hjälpas åt och är därför en bra samarbetsövning för barn.

Flaskpost

Antal: minst 2 Ålder: från 7 år Material: tre flaskor, sex tennisbollar Underlag: gräs, grus, sand, snö Beskrivning De tre flaskorna ställs upp i en jämn rad med varsin tennisboll ovanpå. Den första deltagaren får tre bollar och ska försöka pricka ner bollarna från flaskorna. Poängräkning: Nedslagen boll = 5 poäng Miss = 0 poäng Nedslagen flaska = -2 poäng

Följa repet

Antal: obegränsat Ålder: från 2 år Material: rep, ögonbindel Underlag: gräs Beskrivning Detta är en lek med ögonbindel. Välj ut ett område med några träd. Knyt ett rep som löper mellan flera träd. Placera något gissningsföremål vid varje stopp (träd). Det kan till exempel vara en balja med vatten med ett par ägg i där man får känna med en hand och gissa hur många ägg det är i baljan, vid nästa stopp kan det vara ett gummidjur och man får känna och gissa vad det är för djur, en frukt vid nästa stopp och så vidare.

Leken är superkul och oförglömlig! Den kräver en handledare för varje barn som ska gå, och man måste starta med ett par minuters mellanrum.

Här kommer vi!

Antal: minst 10 Ålder: från 3 år Material: inget Underlag: gräs, grus, asfalt, snö Beskrivning Deltagarna ställer sig på rad bredvid varandra. En person utses till udde och ställer sig mittemot.

Utan att udden hör bestämmer deltagarna vad de ska härma, till exempel ett djur, ett yrke eller en kändis. När det är klart går de i samlad grupp fram mot udden och säger i taktfast glad talkör: ”Här kommer vi, här kommer vi, här kommer vi” – tills att de kommit nästan ända fram till udden.

Udden sträcker fram sin hand som ett stopptecken och säger i bestämd ton: ”Stopp! Inte ett steg förrän ni visar vilka ni är!” Deltagarna kliar sig som apor, muar som kor, syr som skräddare eller sjunger som Magnus Uggla. När udden gissar rätt får udden jaga och ta fatt så många deltagare den kan, vilka då blir medhjälpare. Leken upprepas tills alla är tagna. Detta är en mycket rolig samarbetsövning för barn!

Kungens söner

Antal: minst 5 Ålder: från 5 år Material: sten, eller stol Underlag: gräs, grus, asfalt, is Beskrivning En av deltagarna utses till kung. De övriga deltagarna är söner som har sitt bo en bit bort från kungen.

Kungen sitter på sin tron som är en stol eller sten. Sönerna kommer viskande överens om vad de ätit och druckit till middag samt vilket yrke de ska illustrera utan ord. Sönerna går viskande fram till kungen, som hälsar ”God dag mina söner!” Sönerna bockar: ”God dag min kung” Kungen: ”Vad har ni ätit till middag?” Sönerna svarar exempelvis: ”Skoband med grus”. Kungen: ”Vad har ni druckit? Sönerna svarar: ”Bläck” Kungen: ”Vad har ni haft för efterrätt?”

Sönerna svarar exempelvis: ”Vampyrsoppa” Kungen: ”Vad har ni för yrke?” Sönerna visar med rörelser vilket yrket är. När kungen gissat rätt, springer sönerna iväg och kungen försöker fånga någon. Den fångade får i nästa omgång hjälpa kungen. Denna samarbetsövning för barn är både spännande och sätter fantasin i spel.

Rävjakten

Antal: minst 8 Ålder: från 5 år Material: inget Underlag: grus, gräs, sand, asfalt, snö Beskrivning Deltagarna står i ring och låtsas vara gäss. En utses till räv och går inne i ringen. Räven strosar runt i ringen tills hon eller han plötsligt ställer sig mellan två av deltagarna och ropar: ”Spring för livet!” De två ska då springa runt ringen på utsidan tillbaka till sina platser. Räven tar den ena platsen, och den som kommer sist tillbaka blir räv nästa gång.

Sardinburken

Antal: minst 6 Ålder: från 4 år Material: inget Underlag: gräs, grus, sand, snö Beskrivning Den här leken är som kurragömma fast tvärtom. Alla räknar till 100 utom en som springer och gömmer sig. Därefter börjar alla leta. Den som hittar den gömde säger ingenting utan försöker obemärkt gömma sig på samma ställe (ligg tätt, tätt bredvid varandra). Det blir trångt som i en sardinburk. Den som hittar gömstället först får gömma sig nästa gång. Denna samarbetsövning för barn är kul när barnen ska gömma sig på samma ställe, men samtidigt undvika att göra för mycket oväsen.

Skorpan

Antal: minst 2 Ålder: från 3 år Material: liten boll eller kula, eller kastpåse (med sand, ris, eller ärter) Underlag: asfalt, grus, sand, snö Beskrivning Rita en stor cirkel, minst två meter i diameter (ju större desto svårare). Rita in siffror som på klockans urtavla från 1 – 12 runt cirkeln. Gör en grop i mitten på cirkeln. Deltagarna ställer sig efter varandra i turordning utanför cirkeln vid siffra 1. Den första personen börjar med att kasta en liten boll in i gropen. Lyckas det, flyttar man till siffra 2 och får kasta igen. Vid miss får nästa deltagare börja.

Deltagaren står kvar vid den siffra som missades och får en ny chans att kasta i nästa omgång. Leken fortsätter och först till 12 vinner. Variant Rita en stor cirkel med krita (som ovan) och rita en liten cirkel i mitten av den stora cirkeln. Därefter ritas siffrorna 1 – 12 in. Deltagarna ställer sig efter varandra och kastar en kastpåse istället för boll. Leken fortsätter som ovan.

Tunnelboll

Antal: Minst 8 Ålder: från 7 år Material: två medelstora bollar Underlag: asfalt, gräs, grus Beskrivning Deltagarna delas upp i två lag. I varje lag ställer sig deltagarna bredbent bakom varandra på en halvmeters avstånd. På en given signal rullar den förste i ledet bollen i tunneln mellan benen till den sista.

Denne tar bollen och springer fram till första plats och rullar iväg bollen i tunneln. Så fortsätter leken tills den sista i ledet kommit och ställt sig längst fram. Det lag som blir först har vunnit. Om bollen rullar ut på sin väg genom tunneln hämtas den in och fortsätter där den rullar ut. Tunnelboll är en samarbetsövning för barn som är både spännande och intensiv!

Stafett

Stafett är en fartfylld samarbetsövning för barn. Stafett går att leka på flera olika sätt, varav tre presenteras här. Alla barn kan delta i en stafett, bara ni tänker på att göra rättvis åldersfördelning mellan lagen.

Stafettlek 1: Fjäderservitören

I fjäderservitören ska bägge lagen stå på led bredvid varandra. När startskottet går börjar de båda lagens ”servitörer” gå sin bana. Stafettpinnen är en plasttallrik med en fjäder på, vilken ska bäras med en hand likt en riktig servitör. Faller fjädern av tallriken får man börja om.

Stafettlek 2: Trebenaren

Trebenaren är en samarbetsövning för barn där kommunikation och gemensam förståelse för utförandet är a och o. Gör så här: Deltagarna i ska bilda par inom laget. Bind sedan ihop den ena personens högerben med den andra personens vänsterben. ”Trebenaren” ska nu runda konen och återvända till mål. Det lag som först kommit i mål vinner stafetten. Om ni är udda antal deltagare kan en delta i två vändor.

Stafettlek 3: Hoppa säck

Säck-stafett är en kul lek där det gemensamma målet motiverar deltagarna. Deltagarna i stafetten ska stoppa ner bägge benen i säcken och hoppa med en efter en utstakad bana. Och som vanligt vid stafett är det laget vars samtliga deltagare som först rundat banan som vinner. 

Dragkamp

Dragkamp är en klassiker när det kommer till samarbetsövningar för barn – och vuxna. Barnen i en dragkamp får inte vara för små, gärna 10 - 12 år och uppåt. Till dragkampen behövs ett rep med en markering i mitten. Gör sedan två linjer med två meters mellanrum (mellanrummet kan variera). Repets markering ska när startsignalen går vara mitt emellan strecken. Lagen ska sedan dra repet så markeringen kommer över deras streck. De starkaste ska helst stå i positionen närmast repets ände.

Tipsrunda med lag

Tipsrunda för lag är en samarbetsövning för barn där barnen tillsammans ska komma på svar. Om åldern på barnen skiljer sig åt kan du märka vissa frågor för ”småbarnsfrågor”. Vid de frågorna får de mindre barnen chansen att svara före de äldre. Tips på frågor för små barn kan vara ”vem har en brun tröja, orangea skor och bor med sin piprökande pappa?” (Svar: Alfons Åberg.)

Samarbetsövningar för barn

Hoppas du har hittat någon passande lek bland våra förslag på barnlekar. Bland dessa lekar finns flera moment som bygger på gemensamt handlande, eller en gemensam önskan att vinna. Att ha ett gemensamt mål skapar automatiskt en gemenskap och är vanligt hos samarbetsövningar för barn. Målet behöver inte alltid bygga på tävlan, att en grupp bygger något tillsammans är också ett exempel på en samarbetsövning för barn.