Roligt julpyssel för barn

Letar du efter julpyssel för barn som är roliga för både små och stora? Klicka här för instruktioner till roliga och enkla julpyssel för en fin jul!

Så här inför julen är man ofta på jakt efter enkelt julpyssel för barn, där även de minsta kan vara med och förbereda inför julen. Ofta kan det vara knepigt att hitta något roligt julpyssel som samtidigt kan fånga barnens intresse en längre stund, men det här pysslet gör att barnen kommer att älska att vara involverade i pysslandet, och när de får se sina egna skapelser upphängda i julgranen så kommer de att stråla av glädje.  

Barnens enkla julpyssel – pepparkaksdekorationer till julgranen

Med det här härliga julpysslet slår man två flugor i en smäll: granen kan dekoreras med egenhändigt tillverkade pepparkaksfigurer i olika former, och hela familjen julpysslar tillsammans. Det bästa är att mycket kan förberedas i förväg, så att själva pysselstunden blir extra rolig när det väl är dags. Detta pyssel passar barn över 3 år, helst äldre. Var noga med att berätta för ditt barn att pepparkakorna absolut inte får ätas efter att de har dekorerats!

Förbered pepparkakorna

Gör så här: Det lättaste är att köpa färdig pepparkaksdeg. Vill du hellre göra en egen deg från grunden kan du följa detta enkla recept för pepparkaksdeg här . När ni har er deg, gör då så här för att förbereda:

 • Kavla ut degen och ta ut figurer med hjälp av några kakformar. Lägg sedan figurerna på en plåt som du förberett med bakplåtspapper. Variera gärna figurerna så mycket som möjligt, så att ni får många olika dekorationer.
 • Grädda enligt anvisningarna på förpackningen.
 • När pepparkakorna är färdiggräddade och fortfarande varma, gör hål för att kunna trä ett snöre igenom kakorna. Om man försöker göra hålen innan kakorna gräddas är det stor risk att hålen går ihop. Tänk på att alltid hålla ditt barns små händer och fingrar utom räckhåll från ugn och varma köksredskap.
 • Låt pepparkakorna svalna helt.

enkelt julpyssel

Dekorera

När ni är redo att börja nästa steg i det här lätta julpysslet, placera pepparkakorna på bordet och ta fram alla möjliga typer av dekorationsmaterial och annat som ni kan tänkas ha hemma, till exempel:

 • Paljetter (bara för barn över 3 år).
 • Utstansade småfigurer, som stjärnor, blommor etc. Enkla stansverktyg kan ofta köpas i hobby- eller leksaksbutiker. Stansa sedan ut figurer i olikfärgat papper. Var alltid försiktigt med den här typen av hobbyverktyg och håll dem utom räckhåll från ditt barns händer.
 • Färdigköpt kristyr (kommer i lättanvända tuber).
 • Glitterklister i tub.
 • Barnklister och löst glitter för att täcka större ytor.
 • Penslar till barnklistret.
 • Snören eller band att hänga upp pepparkakorna med.

Var noga med att informera ditt barn om att pepparkakorna inte får ätas efter att de har dekorerats! Nu är det bara att sätta igång med dekorationerna! Låt barnen få fria händer att dekorera pepparkaksgubbarna och -gummorna precis som de vill. Efter att ni har dekorerat färdigt, lägg figurerna att torka och trä igenom snören till upphängning.

Knyt ihop de två ändarna på snöret för att bilda ett hänge. Använd gärna flerfärgade paketsnören för att få en varierad grupp med fina och färgglada pepparkakshängen.   När man gör julpyssel med barn kan det lätt bli lite fläckigt, men oroa dig inte! Täck över bordet med en pappersduk eller ett gammalt lakan för att skydda det (skulle det ändå råka bli fläckar så hittar du massvis av fläckborttagningstips här ).  

Gör samma julpyssel med papper

Om ni inte har tid att baka pepparkakor så kan det här julpysslet även göras med papper. Välj en ganska tjock pepparkaksbrun kartong för bästa resultat. Färgad kartong brukar kunna köpas i välsorterade pappers- eller hobbybutiker.  

Gör egna julkort

Ett annat jättekul julpyssel med papper är att göra julkort med dina barn. Ta en titt på vår guide för att få inspiration till att göra egna julkort i jul !

Sådär! Om du letade efter ett enkelt julpyssel för barn så hoppas vi att du med dessa instruktioner snart kan sätta igång med förberedelserna för att göra detta roliga julgranspynt. Har du egna tips på roliga julpyssel för barn? Skriv gärna i kommentarerna här nedan!