Roliga lekar för barnkalas

Roliga lekar till barnkalas gör festen till en succé Här hittar du de bästa lekarna för alla åldrar – läs vidare här för att göra barnkalaset till en succé!

Barn brukar bli väldigt uppspelta inför födelsedagen och man vill självklart vara säker på att de får en riktigt härlig dag med roliga festaktiviteter. Man behöver inte ens en födelsedag som anledning för att bjuda in till ett barnkalas! Högtider, lov, eller slutet av terminen – alla goda anledningar till att hålla en fest och testa roliga partylekar. Vi har sammanställt några förslag på lekar till barnkalas från hela världen, som med all säkerhet gör det här kalaset till festen som alla klasskompisarna pratar om!  

Blindbock

Vi börjar med en traditionell svensk lek för barnkalas, en enkel och rolig lek som även små barn kan leka. En av deltagarna får en ögonbindel och blir “blindbock” och snurras runt flera varv. Den som är blindbock ska nu försöka få tag i någon av de andra deltagarna – men de får bara använda sig av sin hörsel och känsel.

De andra deltagarna går runt blindbocken och sjunger och ropar till den. Blindbocken måste försöka fånga en av deltagarna genom att sträcka ut armarna. När blindbocken lyckats fånga en av deltagarna ska de gissa vem det är. Lyckas de få rätt blir den som blivit fångad nästa blindbock. Barn älskar spänningen i den här leken där alla kan vara med.  

Fånga drakens svans

Av alla barnkalaslekar är det här en av de roligaste att leka med en stor grupp barn – ju fler barn som är med, ju längre blir drakens svans! Det här är en traditionell kinesisk lek och är fantastisk om du har en stor öppen plats, kanske en stor trädgård att ha kalaset i. Barnen ställer sig i ett led och lägger sina händer på axlarna på personen framför sig. Det första barnet i kedjan är drakens huvud och det sista barnet blir drakens svans.

Leken går ut på att drakens huvud ska fånga drakens svans, vilket inte är så lätt som det låter! Barnen bakom drakens huvud måste försöka hindra draken från att fånga svansen genom att samarbeta och röra sig hit och dit över den öppna ytan så det blir svårare för draken att fånga sin svans. När draken lyckas fånga sin svans blir barnet som var drakhuvudet drakens svans och ett nytt barn blir drakhuvud och leken börjar om igen!  

Vattenballongtävling

Den här klassikern för lekar på barnkalas, speciellt i varmare länder, är förmodligen bäst att spara till sommarmånaderna. Fyll 20 till 30 färgglada ballonger med vatten. Ställ barnen i trädgården i par mittemot varandra, så att det bildas två rader. Varje par får en ballong och står ganska nära varandra. Det ena barnet börjar sedan med att kasta ballongen till sin partner så att han eller hon kan fånga den. Det andra barnet kastar sedan tillbaka ballongen.

Om de inte lyckas fånga ballongen och den går sönder är det paret ute ur leken. När ballongen har blivit kastad fram och tillbaka en gång, tar varje barn ett steg bakåt för nästa omgång. Ju mer avståndet växer, ju svårare blir ballongen att fånga – och det sista paret som har kvar sin ballong vinner!

Det är spännande att ta emot en ballong fylld med vatten – och det där härliga plasket när den går sönder gör det här till en riktigt härlig rysarlek för alla inblandade.  

Tävla i kakdekorering

En av många kalasaktiviteter för vintern, som låter alla njuta av värmen i köket, är den här leken som är populär både i Storbritannien och USA. Barnen kan hjälpa till att blanda kakdegen och trycka ut kakor med kakmått innan kakorna blir gräddade.

Men det roligaste kommer sen, när massor av kakdekoreringstillbehör hamnar på bordet: glasyr, sikt för t.ex. florsocker, godis och så vidare. Sätt en tidsgräns och låt barnens kreativa talang få fritt spelrum när de dekorerar sina kakor.

Hitta på tävlingskategorier, som den mest färgglada kakan, den läskigaste kakan, mest uppfinningsrika, gulligaste och till och med fulaste. När tävlingen är slut kan du själv välja ut vinnarkakorna eller låta barnen själva få rösta. Det bästa av allt är att alla får äta upp sina goda alster! Varför inte göra en tävling i att dekorera en traditionell pepparkaksgubbe för julfesten?  

Med de här förslagen blir det lätt att välja lekar till barnkalas och andra fester under hela året. Och, för att hjälpa dig med fläckar som blivit till under kalasen, har vi massor med fläckborttagningstips här.  

Vilka festaktiviteter är ditt barns favoriter? Kika på sektionen Aktiviteter för barn, för ännu fler idéer om lekar på barnkalas.