Roliga idéer för födelsedagskalas

Letar du efter tips för ett lyckat födelsedagskalas? Baka en kalastårta, bestäm ett kalastema och håll ett prinsesskalas eller fotbollskalas!

Ditt barns födelsedag är en av de mest speciella dagarna på hela året. Förutom födelsedagspresenter och uppvaktning på morgonen så är ett roligt barnkalas alltid en bra idé!

Som för det mesta när det gäller aktiviteter för barn så är förberedelse och planering A och O. Vi har sammanställt en guide för de viktigaste sakerna du behöver tänka på för att göra ditt barns födelsedagskalas till det bästa möjliga!  

Tema för ett barnkalas

Det blir alltmer populärt att ha olika teman på barnkalas. Vare sig ni väljer ett fotbollskalas, prinsesskalas eller ett piratkalas så kommer ett tema att underlätta genom att guida dig genom planeringen av bl.a. dekorationen och maten till födelsedagskalaset.  

Prins- och prinsesskalas

Ett prins- och prinsesskalas är ett klassiskt tema för roliga barnkalas och öppnar upp för olika roliga möjligheter: De små gästerna kan utrustas med låtsaskronor och låtsassvärd när de anländer till festen och varför inte bjuda på en klassisk prinsesstårta eller en barnkalastårta dekorerad med en bild av ditt barns favoritsagoprinsessa- eller prins på?

En annan rolig idé är att göra en ”slottsentré” av kartong som alla gästerna måste gå igenom när de kommer till kalaset! Ta en stor kartong och skär ut ett valv att gå igenom. Lägg till fönster och några torn på toppen och dekorera sedan med målarfärg! Varför inte låta dina barn hjälpa till? De älskar att få vara involverade i partydekorationerna!

Fotbollskalas

Om ni har barnkalaset ute så passar ett fotbollskalas alldeles perfekt. Både killar och tjejer kommer tycka att ett fotbollskalas är spännande och det här sportiga temat öppnar upp möjligheten för alla kalasgäster att vara med på en fotbollsmatch eller andra roliga barnlekar att leka utomhus! Barnen kan t.ex.

Kasta gris - alla står i en cirkel och ska nu kasta bollen till varandra utan att tappa den. Tappar en deltagare bollen så får de den första bokstaven G. Händer det en andra gång så får de bokstaven R och slutligen I och S. Om en deltagare har tappat bollen fyra gånger så åker den ut och den som är sist kvar i cirkeln har vunnit! Du kan också göra en kalastårta med fotbollstema till födelsedagsbarnet. För ett roligt och kreativt recept på en fotbollstårta, kika här.

Piratkalas

Ett piratkalas är spännande och ger barnen möjligheten att klä ut sig till sjörövare och pirater! Ett tips för ett piratkalas är att ha ett färgschema som går i rött, svart och vitt – klassiska piratfärger som hjälper till att skapa ett pirattema.

Ett annat tips om ni har barnkalaset utomhus är att skicka ut barnen på skattjakt i trädgården! Gör några ledtrådar och göm dem på olika ställen i trädgården. Barnen kommer älska att klura på ledtrådarna för att hitta piratskatten! Här är några tips på hur du kan få till en bra skattjakt.

ansiktsmålning pirat (jpg 167kb)

piratkalas födelsedagskalas (jpg 60kb)

Mat till barnkalas

Du kommer självklart att behöva en kalastårta och snacks till kalaset. Det är ingen hemlighet att barn älskar tårta, så varför inte baka din egen? En hembakad barnkalastårta kommer att vara extra speciell och du kan dekorera den precis som du vill – du kan t.ex. skriva ditt barns namn med glasyr på tårtan.

Andra roliga idéer för mat till barnkalaset är regnsbågspannkakor och fish & chips-båtar , perfekta för ett piratkalas! För lite nyttigare tilltugg så kan ni ta små kak- eller pepparkaksformar och pressa ut bitar ur frukt i olika roliga former.

Bra frukter att använda för detta är honungsmelon och vattenmelon, äpplen, ananas och t.o.m. banan om ni har en tillräckligt liten form. Servera frukten på olika fat och låt barnen gissa vad det är för frukt! Se dock till att fråga de andra föräldrarna om något av barnen har några eventuella matallergier för att undvika att de äter frukt eller annan mat som de inte tål.  

Barnlekar

Det finns massvis med roliga barnlekar utomhus som passar på ett barnkalas. Ska ni ha barnkalaset under sommaren så är det nästan ett måste att vara ute i trädgården eller i det gröna! Varför inte leka Simon säger, Detektivleken eller en klassiker som kurragömma?

Om det börjar regna eller om ni föredrar att ha födelsedagskalaset inomhus, så finns det fler roliga lekar för barnkalas som passar att leka inomhus här! Även ansiktsmålning är en rolig aktivitet för födelsedagskalas – här får du tips på motiv och metoder för att få till lyckade ansiktsmålningar.  

födelsedagskalas ansiktsmålning barn (jpg 58.3kb)

 Har du egna tips för att få till riktigt lyckade och roliga barnkalas utomhus eller inomhus? Dela med dig av dem till oss!